Czy dieta niskowęglowodanowa jest zagrożeniem dla zdrowia?

Dieta o niskiej zawartości węglowodanów w ostatnich latach stała się bardzo popularna w wielu krajach, również w Polsce. Chętnie przechodzą na nią osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, jednak czy jest ona bezpieczna?

Najzdrowsza dieta na świecie? Oto Dieta MIND

Odżywianie polegające na zastępowaniu produktów bogatych w węglowodany tymi bogatymi w białko lub tłuszcz zyskują zwolenników pośród dietetyków oraz osób walczących z nadwagą. Stąd duża popularność diety Paleo, Atkinsa, czy diety ketogenicznej.

Na czym polega dieta niskowęglowodanowa?

Podstawą diety niskowęglowodanowej jest znaczne ograniczenie spożywanych węglowodanów. Z reguły podaje się, że ich ilość zmniejszamy do 130 g na dobę, a w przypadku diety o skrajnie niskiej zawartości węglowodanów, czyli ketogenicznej, nawet do 50 g dziennie.

Najbardziej popularną w ostatnim czasie dietą niskowęglowodanową jest dieta paleo, która oprócz zmniejszenia podaży węglowodanów, w swoich zasadach, zakłada również całkowite wykluczenie zbóż zawierających gluten, nabiału, cukru oraz roślin strączkowych. W diecie paleo głównym źródłem węglowodanów są przede wszystkim warzywa skrobiowe, bezglutenowe zboża i w mniejszym stopniu owoce. Białko i tłuszcz dostarczane jest z produktów zwierzęcych. Cukier oraz żywność przetworzona wykluczone są całkowicie.

Dieta niskowęglowodanowaDieta niskowęglowodanowa fotolia.com

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Czym jest i jak je obliczyć?

Na temat diety niskowęglowodanowej  wypowiedziała się na naszym portalu dietetyczka sportowa z placówki Healthy Center by Ann - Alicja Krajowska-Kukiel:

Diety niskowęglowodanowe mogą przynieść korzyści osób, które genetycznie mają 'zaprogramowane' lepszą tolerancję tłuszczów niż węglowodanów. Sprawdzają się też czasem w przypadku redukcji masy ciała, szczególnie jeśli do tej pory w diecie większość energii pochodziła właśnie z tego makroskładnika. Wadą takiej diety jest znaczne ograniczenie ilości produktów zbożowych, także wysokiej jakości. To z kolei może prowadzić do niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych. Dieta taka nie jest polecana osobom z cukrzycą czy zaburzeniami tolerancji cukrów, a także osobom aktywnym fizycznie. W czasie wysiłku nasz organizm korzysta przede wszystkim z glikogenu, a do jego odbudowy niezbędna jest odpowiednia ilość węglowodanów w diecie, szczególnie w posiłkach okołotreningowych.

Dieta niskowęglowodanowa - wady i zalety

Dieta niskowęglowodanowa, jak każda dieta, ma swoje plusy oraz minusy. Ograniczenie węglowodanów w diecie może być bardzo pomocne w redukcji tkanki tłuszczowej, zmniejszania stanów zapalnych organizmu, stabilizacji poziomu glukozy we krwi, czy pomocy w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Jednak przejście na dietę niskowęglowodanową nie zwracając uwagi na źródło podaży tłuszczów lub stosunku kwasów tłuszczowych, dieta może przynieść dla zdrowia więcej szkody, niż pożytku. 

Dokonana przez polskich specjalistów analiza danych NHNES wykazała, że długotrwała dieta z niską i bardzo niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g/dobę) stosowana przez długi okres (powyżej 6 lat) zwiększa o 32 proc. śmiertelność całkowitą (z różnych przyczyn). W przypadku nowotworów ryzyko zgonu jest o 36 proc. większe, a zagrożenie śmiercią na skutek chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru mózgu, wzrasta o 50 proc. Potwierdza to również przeprowadzona przez prof. Banacha i jego współpracowników metaanaliza siedmiu innych badań w różnych krajach, którymi objęto prawie 450 tys. osób. Z tych obserwacji wynika, że długotrwała dieta niskowęglowodanowa o 15 proc. zwiększa ryzyko zgonów ogółem, śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych jest o 13 proc. większa, a na skutek chorób nowotworowych – o 8 proc.Dieta niskowęglowodanowa pomaga zmniejszyć masę ciała. „Pozwala ona również obniżyć poziom cukru i lipidów we krwi, zmniejsza otłuszczenie wątroby. Nie może jednak być stosowana dłużej niż przez 6-12 miesięcy. Po tym okresie, powyżej jednego roku, może okazać się szkodliwa - źródło: naukawpolsce.pap.pl

Najważniejsze to przede wszystkim pamiętać, by nie przechodzić na żadną dietę bez wcześniejszej konsultacji z dietetykiem oraz lekarzem, gdyż takimi działaniami na własną rękę można wyrządzić sobie i swojemu zdrowiu niemałych problemów. 

Ile jeść, żeby schudnąć? Odmierzaj porcje za pomocą dłoni

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.