Czy rezygnując z tych produktów schudniesz?

Diety wykluczające zaczęły cieszyć się popularnością. Ograniczasz gluten, nabiał, a może owoce? Czy rezygnując z konkretnych produktów jesteś w stanie schudnąć?

Byłoby pięknie, gdyby wystarczyło zrezygnować z jednej, określonej grupy produktów i cieszyć się dowolnością jedzenia bez obawy o przytycie. Czy wykluczenie określonej grupy produktów może w jakikolwiek sposób pomóc nam pozbyciu się nadmiaru tkanki tłuszczowej? Czemu akurat gluten i nabiał i węglowodany to najcześciej wykluczane produkty? 

Węglowodany na diecieWęglowodany na diecie Fotolia

Węglowodany

Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie ich w codziennej diecie, a nawet rezygnację! A to wszystko przez krążącą teorię, że to własnie one powodują tycie. Gromadzenie tkanki tłuszczowej jest spowodowane nadmiernym spożywaniem kalorii. Dlatego odchudzanie zacznij od ustalenia deficytu kalorycznego. Jeśli chcesz ograniczyć węglowodany, to dobrym rozwiązaniem będzie wyeliminowanie cukru. Pozbądź się ze swojej diety cukrów prostych, które powodują skoki stężenia glukozy prowadząc do napadów głodu. 

5 owoców, które podkręca metabolizm i zapobiegną zaparciom

Gluten a odchudzanieGluten a odchudzanie Fotolia

Gluten

Gluten może powodować zakłócenia w pracy układu trawiennego. Nie tylko u ludzi chorych na celiakie, ale również u ludzi nadwrażliwością na gluten, którzy często o tym nie wiedzą. Wówczas istotne jest wprowadzenie diety eliminacyjnej. Zdarza się, że zdrowe osoby, które rezygnują z pieczywa i produktów mącznych rzeczywiście chudną. A to dlatego, że dotychczas ich podstawą diety był właśnie produkty mączne, które są wysokokaloryczne. Jednak u tych osób całkowita rezygnacja z glutenu nie jest konieczna.

Talia jak u Jennifer Lawrence? Przejmij jej 5 zdrowych nawyków i zobacz jakie to proste! 

 

Nabiał

Rezygnacja z nabiału lub laktozy ma swoje uzasadnienie, podobnie jak w przypadku glutenu, u osób z jej nietolerancją. Jednak nasz układ pokarmowy jest przystosowany do trawienia produktów mlecznych, dlatego nie ma powodów, by całkowicie z niego rezygnować. 

Mięso a odchudzanieMięso a odchudzanie Fotolia

Mięso

Przejście na dietę wegetariańska w celu schudnięcia nie ma żadnego uzasadnienia naukowego. Nie ma podstaw, by twierdzić, że mięso powoduje tycie, a dieta oparta na produktach roślinnych jest bardziej skuteczna. Tutaj, jak w każdym innym przypadku, największe znaczenie ma ilość spożywanych przez nas kalorii. Trzeba przyznać, że dieta roślinna dostarcza naszemu organizmowi mało kalorii, jednak mięso to doskonałe źródło białka. W dodatku posiada wysoki indeks sytości, co ułatwia odchudzanie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.