Dieta wątrobowa - dla kogo, kiedy, co jeść a czego unikać?

Dieta wątrobowa to nic innego jak potoczna nazwa diety o niskiej zawartości tłuszczu. Stosowana u osób, u których zdiagnozowano choroby miąższu wątroby, chorobę pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, przewlekłym zapaleniem trzustki oraz wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w okresie zaostrzenia choroby . Co jeść, a czego unikać podczas diety wątrobowej?

Dieta wątrobowa - co to jest? 

Dieta wątrobowa to dieta lecznicza. Stosuje się ją u osób chorych na choroby miąższu wątroby, chorobę pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, przewlekłym zapaleniem trzustki oraz wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w okresie zaostrzenia choroby. Zadaniem tej diety jest ochrona chorych narządów, zmniejszenie jego aktywności wydzielniczej, a także ma ona dostarczyć wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do wyrównania niedoborów i regeneracji komórek. Ze względu na to, że organy te biorą udział w procesie metabolizmu tłuszczów, dieta wątrobowa ma ograniczać spożycie produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce oraz cholesterol. 

Dieta wątrobowa - co jeść? 

Podczas diety wątrobowej powinno spożywać się 5-7 małych posiłków. Ze względu na skłonności do hipoglikemii osoby będące na diecie powinny zjeść jeden posiłek późnym wieczorem. 

Warzywa i owoce należy podawać gotowane i rozdrabniane lub w postaci soków i przecierów. Zupy gotować na wywarach warzywnych i zabielać je odrobiną mleka i mąki. 

Wolno przyrządzać potrawy w taki sposób: gotowanie w wodzie, na parze, w naczyniach bez wody, duszenie, obsmażanie bez tłuszczu na patelni, pieczenie w folii, pergaminie, naczyniach ceramicznych, na ruszcie, w piekarniku lub opiekaczu.

Zabronione jest smażenie i pieczenie na tłuszczu.

W przypadku prawidłowej masy ciała podaż energii jest zgodna z normą fizjologiczną 25–30 kcal/kg mc./dobę (kcal pozabiałkowe). U osób niedożywionych zapotrzebowanie zwiększa się do 35–40 kcal/kg mc./dobę. Białko powinno stanowić 1 g/kg mc/dobę, a w przypadku stłuszczenia wątroby czy po wirusowym zapaleniu wątroby białko należy zwiększyć do 1,5 g/kg mc./dobę.

Zawartość tłuszczu zwierzęcego jak i roślinnego nie powinna przekraczać 30–50 g/dobę. Spożycie węglowodanów powinno wynosić od 200 do 300 g dziennie. Spożycie soli kuchennej nie powinno przekraczać 5 g na dobę. 

7 zasad diety jajecznej. Dzięki niej chudną gwiazdy!

Dieta wątrobowa - jadłospis 

Poniżej przedstawiamy wam produkty zakazane i polecane przy diecie wątrobowej. 

Zakazane:

-ostre przyprawy;

-alkohol; inne używki: kawa naturalna, mocna herbata, kakao;

-produkty wzdymające,

-ciężko strawne: suche nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne, cebulowe, ogórki, kalafior, zielony groszek, kukurydza, szparagi, śliwki, gruszki, czereśnie;

-produkty bogate w błonnik; świeży chleb;

-produkty będące źródłem tłuszczu zwierzęcego, całkowicie wyklucza się smalec, słoninę, boczek i łój;

-produkty zawierające znaczne ilości cholesterolu: żółtka jaj, pełne mleko, podroby;

-produkty bogate w kwas szczawiowy: szczaw, szpinak, rabarbar; słodycze;

-owoce suszone,

Polecane: dopuszczone tłuszcze w ilości 20–30 g/dobę to:

-olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy bezerukowy, z pestek winogron, zarodków pszenicy, oliwa z oliwek, masło;

-warzywa bogate w β-karoten: boćwina, dynia, cykoria, jarmuż, koperek zielony, kabaczek, marchew, sałata, pomidory;

-produkty bogate w witaminę C: czarna porzeczka, pomarańcze, jabłka, truskawki, poziomki;

-pieczywo jasne i czerstwe;

-chude mięso: wołowina, cielęcina, jagnięcina, chuda wieprzowina-schab, kurczak, indyk; chude ryby: dorsz, leszcz, płastuga, sola, szczupak, sandacz (w postaci filetów);

-chude wędliny: szynka, polędwica, chuda kiełbasa szynkowa, wędliny drobiowe; woda mineralna niegazowana,

Dieta wątrobowa - przepisy 

Poniżej przedstawimy wam przykładowe przepisy, które spokojnie mogą być przygotowane dla osób na diecie wątrobowej:

1. Pulpety z kaszy manny na białkach (składniki na 1 porcję potrawy)

Składniki: kasza manna 80 g, białka (1,5 szt.) 45 g, mąka 30 g, masło 5–10g, zielona pietruszka 2 g

Sposób przygotowania: Kaszę mannę należy zalać małą ilością wrzącej wody, ugotować na bardzo gęstą masę, dodać masło i ostudzić. Z białek ubijamy sztywną pianę, lekko mieszamy z ostudzonym grysikiem, dodając przesianą mąkę. Następnie z masy formujemy małe pulpety, obtaczamy w mące i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Opcjonalnie ugotowane pulpety można polać rozpuszczonym masłem. Pietruszkę umyć, posiekać i posypać nią pulpety.

2. Zupa z dyni

Składniki: włoszczyzna bez kapusty 30 g, dynia 100 g, mleko 50 g, mąka 3 g, koperek zielony 2 g, cukier/sól/sok z cytryny

Przygotowanie: włoszczyznę i dynię myjemy, obieramy, rozdrabniamy i zalewamy  wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości i przecieramy. Z mleka i mąki przygotowujemy zawiesinę. Doprawiamy zupę i gotujemy. Podawać z drobnym makaronem, grzankami lub białym ryżem.

5 dietetycznych mitów, z którymi czas się rozprawić!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.