Oto przykładowe, odpowiednio zbilansowane, posiłki na cały dzień, które pomogą Ci schudnąć jednoczesnie nie czując głodu. Zaproponowane potrawy są smaczne, zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu
Śniadanie: Jajecznica na parze z pietruszką, pieczywo
120 g (2 szt.) Jaja kurze 5 g (1 płaska łyżeczka) Masło 4 g (2 łyżeczki) Natka pietruszki, świeża lub suszona 105 g (3 kromki) Pieczywo pełnoziarniste
1. Jaja wbij do miseczki i roztrzep z odrobiną soli i pieprzem 2. Małą patelnię umieść w większym naczyniu z wrzątkiem 3. Jajka wylej na patelnię i mieszaj tak długo,aż się zetną 4. Jajecznicę wymieszaj z masłem i posyp natką pietruszki 5. Podawaj z pieczywem
Makroskładniki: 451 kcal Białko 22 g Węglowodany 58 g Tłuszcz 18 g
VitaliaII Śniadanie: Koktajl ze szpinaku, winogron, jabłka i banana z jogurtem
100 g Szpinak świeży lub mrożony 185 g (1 średnia szt.) Banan 70 g (1 garść) Winogrona 110 g (0,6 średniej szt.) Jabłko 100 g (0,7 opak. po 150 g) Jogurt naturalny
1. Owoce umyj i obierz. Szpinak umyj 2. Zmiksuj blenderem wszystkie składniki
Makroskładniki: 349 kcal Białko 10 g Węglowodany 78 g Tłuszcz 4 g
myfitness.plObiad: Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem i szpinakiem
100 g (1,4 szklanki) Makaron pełnoziarnisty 150 g Szpinak świeży lub mrożony 100 g (5 szt.) Pieczarki 90 g (3 łyżki) Tuńczyk w sosie własnym 40 g (2 plastry) Ser żółty 5 g (1 płaska łyżeczka) Masło 2 g (1 szczypta) Przyprawy
1. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem 2. Makaron ugotowany al dente, odsączone tuńczyka, szpinak i pokrojone w plastry pieczarki wyłóż w naczyniu żaroodpornym 3. Dopraw solą, pieprzem oraz chili. Włóż do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut 4. Posyp startym serem i zapiekaj jeszcze przez kolejne 5 minut
Makroskładniki: 634 kcal Białko 52 g Węglowodany 75 g Tłuszcz 17 g
VitaliaKolacja: Hiszpańskie pomidorowe kanapki z mozzarellą i oliwkami
70 g (2 kromki) Pieczywo pełnoziarniste 130 g (1 średnia szt.) Pomidor 7 g (1 ząbek) Czosnek 10 g (1 łyżka) Oliwa z oliwek 2 g (1 szczypta) Przyprawy 20 g (1 plaster) Ser mozzarella 12 g (4 szt.) Oliwki
1. Pomidora pokrój w kostkę i zmiksuj razem z czosnkiem na puree 2. Chleb opiecz w tosterze lub piekarniku. Posmaruj pastą pomidorową i skrop oliwą z oliwek. Posyp bazylią 3. Na wierzch posyp rozdrobniona mozzarellą oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami
Makroskładniki: 352 kcal Białko 10 g Węglowodany 46 g Tłuszcz 17 g