Dieta bez pszenicy, czyli bezglutenowa, jest skierowana dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Z menu muszą one wyeliminować produkty takie jak: mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, kasza manna, kasza jęczmienna, kuskus.
Stosuje się ją przy problemach z wątrobą. Należy unikać alkoholu i ostrych przypraw. Spożywa się 5 posiłków dziennie o regularnych porach. Ścisłe przestrzeganie diety pomaga w regeneracji wątroby. Nawet drobne odstępstwa od wzorcowego jadłospisu mogą spowodować poważne problemy zdrowotne.
Ma na celu obniżenie poziomu cukru we krwi. W diecie diabetyka dominują mięso, wędliny drobiowe, graham, warzywa, ryby, chude mleko. Należy unikać słodyczy, a owoce przyjmować w ograniczonych ilościach.
Dieta kapuściana pomaga oczyścić organizm i może być traktowana jako preludium przed odchudzaniem. Polega na spożywaniu potraw, które jako główny składnik zawierają kapustę. Takie menu można stosować maksymalnie 5 dni. Podobna, ale bardziej różnorodna, jest np. dieta zupowa.
W trakcie jej stosowania je się głównie grejpfruty, marchew, pomidory, gotowana mięso, ryby i jajka. W ten sposób można zrzucić zbędne kilogramy. To restrykcyjny i kosztowny sposób odżywiania się (podobnie jak dieta niskowęglowodanowa czy dieta wegańska).
Dieta w ciąży i dieta matki karmiącej
Dieta powinna dostarczać wielu witamin i mikroelementów. Unika się tutaj ostrych potraw, alkoholu czy smażonego mięsa. Zaleca się z kolei spożywanie nabiału i wysokogatunkowego mięsa oraz produktów zawierających kwasy omega-3.
Została opracowana przez naukowców z Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego w Stanach Zjednoczonych. Pomaga w problemach związanych z nadciśnieniem i redukuje cholesterol. Podobne działanie mają: dieta cholesterolowa, dieta niskotłuszczowa oraz dieta kardiologiczna.
Dieta zasadowa (dieta odkwaszająca)
Ma na celu utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Jest wskazana w osteoporozie, artretyzmie czy problemach z wahaniami nastroju. Polega na jedzeniu w głównej mierze produktów zasadowych.
Polega na spożywaniu tłustych potraw i eliminowaniu węglowodanów i słodyczy. Według twórcy diety optymalnej takie menu ma wspomóc odchudzanie, poprawić ogólne samopoczucie. Warto dodać, że np. dieta antygrzybicza również wpływa na ogólny nastrój.
Jej celem jest zwiększenie masy ciała u osób wychudzonych. W głównej mierze je się białka, tłuste ryby, produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, nabiał i bakalie. Potrawy przygotowuje się z wykorzystaniem oliwy z oliwek, oleju rzepakowego oraz margaryny.
Pomaga oczyścić organizm i wspomaga odchudzanie. Polega na jedzeniu przez kilka dni samych warzyw w różnych postaciach. Na podobnych zasadach bazują dieta warzywno-owocowa, dieta bananowa czy dieta grejpfrutowa.
Dieta bogatoresztkowa (dieta wysokobłonnikowa)
Polega na przyjmowaniu sporych ilości błonnika pokarmowego. Jest stosowana przy problemach z zaparciami oraz przy chorobach jelit. Pomaga także w walce z miażdżycą i cukrzycą. Jej swoistym przeciwieństwem jest dieta ubogoresztkowa.
Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Polega na jedzeniu warzyw, owoców, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych, a także orzechów i pestek. Dieta ta jest zalecana przez Amerykański Instytut Badań nad Rakiem.
Celem diety jest redukcja wagi, a także oczyszczenie organizmu z toksyn. Jest inspirowana filozofią Wchodu i polega na zachowaniu równowagi pomiędzy Yin i Yang. Głównymi składnikami jadłospisu są: produkty zbożowe, warzywa i owoce, ryby, drób.
To kolejna dieta oczyszczająca organizm. Bazuje na brązowym ryżu. Wspomaga odchudzanie, reguluje poziom glukozy we krwi. Bogaty w błonnik ryż powala zachować uczucie sytości.
Dieta polega na dostarczaniu odpowiednich składników zgodnych z grupą krwi. Przykładowo dieta bezmięsna zalecana jest osobom o grupie krwi AB. Przy grupie krwi typu B powinno spożywać się dużo warzyw.
Dieta jest zalecana osobom ze skazą białkową lub nietolerujących białka mleka i laktozy. Jej stosowanie niweluje objawy alergii, pomaga w prawidłowym rozwoju dzieci, a także zapobiega astmie.
Roczne dziecko może jeść prawie wszystko, ale trzeba pilnować, by posiłki były odpowiednio zbilansowane i podawane o stałych porach. W żywieniu nie może zabraknąć białka, tłuszczów, węglowodanów. Należy też zapewnić stałą podaż warzyw i owoców.
W okresie dorastania trzeba zadbać o to, by zapewnić dzieciom pełnowartościowe i odżywcze posiłki, które wspomogą ich rozwój. Warto uzupełniać jadłospis produktami z diety dla mózgu, by nastolatki lepiej się uczyły.
Dieta bogata w żelazo (dieta na anemię)
Do głównych składników menu zaliczają się czerwone mięso i wątróbka. Konieczna jest również podaż witamin B12, B6, C, E, kwasu foliowego, miedzi i cynku, by wspomóc proces wchłaniania żelaza w organizmie.
Cellulit, czyli nierównomiernie rozłożona tkanka tłuszczowa, to zmora wielu kobiet. Oprócz stosowania kremów i maści, warto wspomagać się też dietą, w której powinny dominować produkty lekkostrawne, chude, a także warzywa i owoce.
Dieta dla mężczyzn
Dieta dla mężczyzn, podobnie jak dieta dla kobiet, powinna być odpowiednio zbilansowana. Trzeba dostarczyć organizmowi wysokiej jakości mięsa, warzyw, owoców, nabiału, węglowodanów i białka. Mężczyźni powinni wybierać potrawy zawierające cynk, które poprawiają jakość nasienia i są niezbędnym elementem diety na potencję.
Polega na częstym piciu wody między posiłkami, by oszukać głód. Wodę trzeba przyjmować małymi łykami. Dziennie należy spożywać minimum 2 litry wody. Picie o stałych porach wspomaga przemianę materii.
Jest stosowana jako wspomaganie odchudzania, np. przy diecie dla otyłych. Polega na spożywaniu koktajli z warzyw i owoców, a także produktów mlecznych z dodatkiem zmiksowanych ziaren zbóż. Można ją stosować 1 raz w tygodniu.
Polega na rezygnacji ze słodyczy, tłustego mleka, mięsa i wędlin, a także z żywności konserwowanej i przetworzonej. Zamiast tego podaje się drobiowe mięso, biały ser, warzywa, owoce oraz produkty pełnoziarniste. Dieta miażdżycowa i dieta beztłuszczowa również wspomagają walkę z nadciśnieniem.
To tylko część z popularnych diet leczniczych. Niektóre z nich (np. dieta żołądkowa, dieta nerkowa, dieta moczanowa, dieta po chemioterapii, dieta przed kolonoskopią, dieta detox, dieta niskosodowa) są niezbędne w leczeniu chorób. Część (np. dieta witariańska) pomaga oczyścić organizm z toksyn lub wspomaga odchudzanie (np. dieta mięsna, dieta bez pieczywa, dieta lekkostrawna). Wybór diety zależy od celu, jaki chcemy osiągnąć. Przed wprowadzeniem zmian w odżywianiu, należy skonsultować z lekarzem.