Kluczową kwestią na diecie redukcyjnej jest, jak sama nazwa wskazuje, wyeliminowanie sprzyjających tyciu produktów żywnościowych. Przede wszystkich chodzi o to, aby pozbyć się jedzenia powodującego tycie, czyli głównie tego w najwyższym stopniu przetworzonego:
1. Chipsy
2. Słodycze i słodkie ciasteczka
3. Biały chleb i bułki
4. Pizza oraz inne dania typu fast food
5. Gotowe obiadki w słoiku
6. Oczyszczony makaron
7. Czerwone tłuste mięso
8. Oleje rafinowane używane do smażenia i pieczenia
9. Biały cukier
10. Majonez
Należy przy tym pamiętać o tym, że jedynie zbilansowana dieta redukcyjna przyniesie pożądane efekty w postaci utraty niechcianych kilogramów. Należy więc po wycofaniu niezdrowego pożywienia zastąpić go takim, które dostarczy wszelkich składników odżywczych i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełne dobrodziejstw są przede wszystkim nieprzetworzone produkty roślinne lub ewentualnie poddane nieznacznej, krótkotrwałej obróbce cieplnej. Będąc na diecie redukcyjnej zaleca się przede wszystkim gotowanie na parze, przy jednoczesnej rezygnacji ze smażenia oraz pieczenia.
Decydując się na odchudzanie wcale nie będziesz musiała jeść mało. Żywienie głównie roślinne to bowiem dieta niskokaloryczna, dlatego w ciągu każdego dnia możesz zjeść naprawdę bardzo dużo. Pamiętaj jednak o tym, aby zachować należytą równowagę kwasowo-zasadową. Najbardziej skuteczna dieta redukcyjna jest zarazem dietą alkaliczną. Oznacza to , iż należy wycofać produkty silnie zakwaszające, takie jak zwłaszcza alkohol, kawa, mięso, słodycze oraz nabiał. Natomiast osoba na diecie redukcyjnej, posiłki powinna komponować przede wszystkim na bazie:
1. Kapusty
2. Sałaty
3. Papryki
4. Pomidorów
5. Zielonych ogórków
6. Ziaren słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego
7. Oleju lnianego oraz oliwy z oliwek
8. Razowego chleba na zakwasie
9. Marchewki
10. Selera
11. Jabłek
12. Owoców cytrusowych i jagodowych
Nie istnieje jedna dieta redukcyjna dla każdej osoby, jednak dla dobrego zobrazowania tematu, można zasugerować się poniższym przykładem jadłospisu na cały dzień:
1. Śniadanie: płatki owsiane z 5 suszonymi daktylami oraz łyżką rodzynek
2. Obiad: zupa soczewicowa z pomidorami, marchwią oraz selerem, na drugie danie kalafior w sosie czosnkowym
3. Kolacja: chleb razowy z pomidorem oraz rzodkiewką i szczypiorkiem
Na diecie redukcyjnej przepisy warto komponować jednak przede wszystkim z uwzględnieniem własnych preferencji smakowych oraz zapotrzebowania organizmu. Jeżeli czujemy się głodni, wówczas lepiej zjeść nieco więcej niż zakładaliśmy, pamiętając jednak o unikaniu produktów z czarnej listy.
Warto mieć także na uwadze, że nie tylko rodzaje potraw dostępnych w codziennej diecie mają znaczenie. Wcale nie mniej ważne jest bowiem także to, aby jadłospis w diecie redukcyjnej szedł w parze z przestrzeganiem prawidłowych reguł przyjmowania pokarmów. Przede wszystkim ważne jest to, aby zasiadać do jedzenia w odpowiednich porach. Najlepiej wsłuchiwać się w sygnały wysyłane prosto z organizmu, przy czym przerwy pomiędzy poszczególnymi posiłkami powinny wynieść co najmniej 3 godziny. Oprócz tego istotną kwestią jest powolne i dokładne przeżuwanie każdego kęsa pokarmu. Delektuj się jedzeniem i doświadczaj smaków. Dzięki temu zapewnisz sobie doskonałe trawienie, a tym samym przyśpieszoną przemianę materii.
Możesz schudnąć szybciej niż myślisz, stosując się do przedstawionych w artykule sposobów odchudzania na diecie redukcyjnej. Chcąc uniknąć efektu jo-jo musisz jednak pamiętać o tym, że niezdrowe produkty można spożywać co najwyżej jedynie od święta. Pozwoli Ci to uzyskać trwale szczupłą sylwetkę oraz nienaganne zdrowie.