Istotą diety ubogoenergetycznej jest zbilansowany jadłospis, który przewiduje normalną ilość białka (podstawowego budulca mięśni). Menu powinno też pokrywać całodzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów w przyjmowanych posiłkach.
Zadaniem jadłospisu ubogoenergetycznego jest wywołanie deficytu energetycznego. Należy jednak pamiętać, że wartość kaloryczna przyjmowanych posiłków nie może być zbyt niska. W przypadku osób aktywnych najlepiej sprawdzi się dieta wywołująca umiarkowany deficyt. Optymalnym minimum będzie w tym przypadku dieta 1200 kcal i dieta 1400 kcal (odpowiednio dla kobiet i dla mężczyzn). Dzienny jadłospis należy podzielić na pięć posiłków, przy czym najwięcej energii powinien dostarczać obiad (35%) oraz śniadanie (25%). Kolacja powinna zapewniać 20% dziennej wartości kalorycznej, natomiast drugie śniadanie i podwieczorek – po 10%.
Prawidłowy deficyt energetyczny powinien wynikać wyłącznie z ograniczenia tłuszczów przyjmowania wraz z posiłkami. Aby możliwe było zminimalizowanie wartości kalorycznej posiłków przy jednoczesnym zachowaniu ich właściwości odżywczych, należy opracować jadłospis bazujący na produktach niskotłuszczowych. Zaliczają się do nich:
• warzywa,
• owoce (najlepiej z minimalną zawartością fruktozy),
• pieczywo pełnoziarniste,
• mięso wołowe i drobiowe (gotowane),
• ryby,
• jaja,
• chude sery,
• napoje bazujące na chudym mleku,
• brązowy ryż,
• makaron razowy,
• ziemniaki.
Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, jednak sama obecność ryb morskich w jadłospisie może nie zaspokoić jego wszystkich potrzeb. Do codziennego menu warto zatem wprowadzić:
• migdały,
• orzechy,
• sezam,
• oliwę z oliwek.