Podobnie jak dieta 1000 kcal, opisywana metoda odchudzania jest dietą niskokaloryczną, której zadaniem jest stopniowa redukcja tkanki tłuszczowej. W założeniu menu nie przewiduje ścisłej selekcji produktów, a liczenie kalorii. Można zatem jeść wszystko (jednak warto zadbać o urozmaicony jadłospis, który zaspokoi wszystkie potrzeby żywieniowe organizmu), ale w ograniczonych ilościach – to właśnie podstawa, na której opiera się dieta 1300 kcal. Ile się chudnie?
To zależy od indywidualnych uwarunkowań organizmu, a konkretnie – od powstałego deficytu energetycznego. Szybka redukcja tkanki tłuszczowej będzie widoczna u osób, u których osiągnięty deficyt wyraźnie odbiegnie od dziennego zapotrzebowania na energię. Aby móc określić tempo redukcji wagi, najpierw należy wyliczyć całkowitą przemianę materii, czyli CPM. Utrata 1 kg tygodniowo jest możliwa w przypadku wystąpienia deficytu na poziomie ok. 1000 kcal. Warto zaznaczyć, że dieta 1300 kcal zbiera pozytywne opinie, co jednoznacznie wskazuje na jej skuteczność.
Dieta 1300 kcal nie przewiduje menu, które wymaga ścisłego przestrzegania. Warto jednak postawić na produkty o niskim zagęszczeniu kalorycznym, których można spożyć więcej. W ten sposób ryzyko wystąpienia nagłych napadów głodu zostanie znacząco zminimalizowane. Należy też pamiętać o dostarczaniu do organizmu wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, w przeciwnym wypadku dieta doprowadzi do powstania znacznych niedoborów.
Poniżej prezentujemy przykładowe dzienne menu w diecie 1300 kcal:
• śniadanie – 2 kromki razowego chleba z chudą wędliną drobiową, plasterkiem pomidora i z listkiem zielonej sałaty;
• drugie śniadanie – 150 ml jogurtu naturalnego, dwie łyżki malin;
• obiad – gotowane ziemniaki (3 sztuki), 150 g piersi z kurczaka smażonej bez tłuszczu, gotowana fasolka szparagowa;
• podwieczorek – dwie marchewki, 150 ml jogurtu naturalnego;
• kolacja – cukinia faszerowana (farsz należy przygotować z mielonej wołowiny, papryki, pieczarek i pomidorów).