Alergia na salicylany nie jest zbyt powszechna. Często zatem nie ma pewności, że objawy, które mamy, spowodowane są właśnie tym konkretnym uczuleniem. Jeśli jednak istnieje chociaż podejrzenie, należy przeprowadzić mniej więcej dwutygodniową dietę sprawdzającą: wyeliminować z diety wszystkie pokarmy zawierające salicylany, a następnie ponownie włączać je do codziennego jadłospisu - najlepiej stopniowo, od tych zawierających mniej salicylanów, aż do tych o ich wysokiej zawartości.
Jeśli okaże się, że faktycznie jesteśmy uczuleni na salicylany, będziemy wiedzieli, jaki mniej więcej poziom jest przez nas tolerowany. To ważne, gdyż celem diety nie jest całkowite wyeliminowanie wszystkich czynników alergennych; bardzo często uczulenie ujawnia się tylko w dość wysokich dawkach, nie ma więc potrzeby czynić tejże diety nadmiernie restrykcyjną. I tak na przykład, warzywa zawierają znaczne ilości salicylanów - ale ich zawartość maleje wraz z gotowaniem, tak jak w owocach - wraz z dojrzewaniem. O ile więc niekoniecznie dobrym pomysłem będzie jedzenie surowych warzyw i dieta paleo, o tyle bardzo możliwe, że nic nie będzie stało na przeszkodzie w jedzeniu warzyw gotowanych.
Jadłospis powinniśmy tworzyć ze składników, które nie zawierają salicylanów, a więc m.in.:
- ryż,
- białe pieczywo,
- obrane białe ziemniaki, selery, fasolka z puszki,
- banany,
- gotowane chude mięsa i ryby,
- jajka,
- tofu,
- kakao,
- piwo, brandy.
Dieta aspirynowa - przykładowy przepis kulinarny
Jak widać, dieta nie jest specjalnie restrykcyjna, i nie ma zazwyczaj też problemu z jej dotrzymaniem. Przykładowe danie stosujące się do jej zasad to choćby gotowana pierś z kurczaka z puree ziemniaczanym i sosem sojowym.
Filet z piersi należy umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie gotujemy do miękkości również obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Po odcedzeniu miażdżymy i mieszamy je z odtłuszczonym mlekiem i odrobiną sosu sojowego.
Osoby uczulone powinny pamiętać, by pod żadnym pozorem nie zażywać leków zawierających kwas acetylosalicylowy, którego wysoka dawka może spowodować u nich wstrząs anafilaktyczny.