Dieta św Hildegardy - odchudza, oczyszcza i leczy

Dieta św Hildegardy została opracowana już w XII wieku i do dziś stanowi powszechnie stosowane lekarstwo dla ciała i duszy. Jadłospis opracowany przez świętą benedyktynkę wspomaga proces odchudzania, regeneruje osłabiony chorobą organizm i jest pomocny w leczeniu wielu dolegliwości.

Podobnie jak dieta owsiankowa, dieta św Hildegardy przewiduje menu obfitujące przede wszystkim w produkty zbożowe. W tym przypadku podstawą żywienia jest jednak orkisz, który powinien być obecny w każdym głównym posiłku. Pozostałe składniki jadłospisu to warzywa i owoce. Mięso oraz nabiał są natomiast traktowane jako produkty uzupełniające, zatem ich spożycie powinno być ograniczone do minimum.

Dieta św Hildegardy – zasady

Zdaniem mniszki orkisz powinien być składnikiem każdego śniadania, obiadu i kolacji. Święta wymieniła też warzywa i owoce, które powinny wchodzić w skład jadłospisu. Należą do nich:

• fasola,
• groch,
• rzodkiew,
• koper,
• czerwone buraki,
• dynia,
• marchew,
• chrzan,
• seler,
• kapusta,
• cebula,
• daktyle,
• gruszki,
• jabłka,
• owoce dzikiej róży,
• jeżyny,
• wiśnie,
• pigwa.

Dieta św Hildegardy przewiduje też spożycie orzechów włoskich, laskowych oraz migdałów. Należy jednak wyraźnie zaznaczyć, że zdaniem benedyktynki nie wszystkie owoce i warzywa nadają się do jedzenia na surowo. Bez obróbki termicznej można spożywać właściwie wyłącznie jabłka zimowe.

Produkty mięsne i nabiałowe powinny być spożywane rzadko i z umiarem. Hildegarda uważa, że najbardziej pożyteczne jest mięso jelenie i sarnie, koźlina, cielęcina, wołowina oraz baranina. Mniszka wymienia też ryby, które od czasu do czasu powinny znaleźć się w jadłospisie. Należą do nich śledź, pstrąg oraz szczupak. W umiarkowanych ilościach wskazane jest masło z krowiego mleka, gotowane lub smażone kurze jaja, cukier, sól oraz miód.

Istnieją też produkty, które zdaniem św. Hildegardy powinny zostać bezwzględnie wykreślone z codziennego jadłospisu. Śliwki, truskawki, brzoskwinie i por. Odradzane jest też mięso wieprzowe, z dzika, kiełbasa, wędzonka, margaryna, majonez oraz borówki.

Jakie rezultaty daje dieta św Hildegardy z Bingen?

Dieta św Hildegardy daje zdumiewające efekty nie tylko w obszarze odchudzania, ale także oczyszczania organizmu. Jadłospis orkiszowy obfituje w błonnik, który usprawnia patrystykę jelit. Dodatkowo należy zaznaczyć, że dieta św Hildegardy przewiduje menu, które właściwie eliminuje nadmiar tłuszczu. Efekty? Stopniowa redukcja tkanki tłuszczowej i oczyszczenie organizmu z toksyn.

Specjaliści są zdania, że tak skomponowany jadłospis jest niezwykle przydatny w regeneracji organizmu nadwyrężonego chemioterapią. Z kolei wysoka zawartość thiocyanatu przeciwdziała rozwojowi nowych komórek nowotworowych.

Dieta św Hildegardy – przepisy

Jak wspomnieliśmy wcześniej, dieta św Hildegardy przewiduje jadłospis obfitujący w orkisz. Poniżej przedstawiamy przykładowe dzienne menu:

• śniadanie – dwie kromki chleba z razowej mąki orkiszowej z niewielką ilością masła i chudego twarożku, jeden sparzony pomidor, herbata z pokrzywy;
• obiad – zupa z dyni z makaronem orkiszowym, gotowane jabłko z odrobiną cukru;
• podwieczorek – ciastka orkiszowe posmarowane niewielką ilością miodu;
• kolacja – placki z mąki orkiszowej, napar z kopru włoskiego.

Więcej o: