Pięciu żywiołom w kuchni chińskiej odpowiada pięć smaków:
- kwaśny - kefir, jogurt, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory;
- gorzki - orzechy włoskie, kawa, papryka słodka i niektóre inne przyprawy;
- słodki - groszek, ziemniaki, marchew, słodkie owoce, miód;
- ostry - cebula, czosnek, kalafior;
- słony - sól, ryby morskie, wieprzowina, wędliny, zimna woda.
Podstawową zasadą diety jest jedzenie produktów sezonowych. Chińczycy wierzą, że utrzymanie zdrowia to utrzymanie równowagi między temperaturą otoczenia a ciała, a odpowiednia dieta ma tę równowagę wzmacniać. Wedle tradycyjnej medycyny chińskiej różne pory roku sprzyjają różnym dolegliwościom. Dieta pięciu smaków ma im zapobiegać, dostarczając akurat tych składników, których organizm akurat potrzebuje.
Przykładowym daniem idealnie komponującym się z czasem letnim jest sałatka z kalafiora i zielonego groszku. Potrzebne będą:
- ugotowany zielony groszek,
- ugotowany kalafior,
- posiekana natka pietruszki,
- tymianek, sól, pieprz, majonez.
Gotowane warzywa należy ostudzić i odcedzić, a następnie wymieszać z przyprawami.
Dieta pięciu przemian zbiera całkiem niezłe opinie, gdyż proponowane przez nią dania są najzwyczajniej w świecie smaczne i zdrowe. Niektórzy twierdzą, że stosując się do jej zaleceń można schudnąć dwa-trzy kilogramy miesięcznie. Należy jednak pamiętać, że jest to nie tyle dorywcza dieta, co sposób życia. Jeśli więc oczekujemy konkretnych efektów w określonym czasie, lepiej wybrać np. dietę Kwaśniewskiego.