Jednym z głównych objawów zaburzonej równowagi pH organizmu jest stan chronicznego zmęczenia i rozdrażnienia, a także idące za tym złe samopoczucie. Na całe szczęście istnieją proste diety alkaliczne pozwalające przywrócić optymalną kwasowość krwi, która mieści się między pH 7,35 a 7,45.
Utrzymywanie prawidłowego pH krwi i organizmu jest bardzo ważne. Dzięki temu zmniejszamy ryzyko zachorowania na takie choroby jak osteoporoza, cukrzyca, zaburzenia odporności, choroby serca a nawet nowotwory. Ubocznym skutkiem diety może być również utrata kilku kilogramów, choć wszystko zależy od indywidualnych uwarunkowań. Jednym zdaniem - dieta ta służy poprawie samopoczucia, nie zaś kontroli wagi.
Podstawowa zasada diety jest bardzo prosta: Twoje posiłki odtąd powinny składać się tylko w 20% z produktów kwasowych. Cała reszta, pozostałe 80%, powinna składać się z zielonych warzyw, które mają charakter zasadowy, a także niektórych owoców i zielonej herbaty.
Jak w przypadku każdej diety, tak i na zapytanie "dieta alkaliczna przepisy" otrzymamy mnóstwo przykładowych jadłospisów. Co znaczące, bardzo wiele z nich jest wegetariańskich; nic dziwnego - mięso zakwasza organizm, więc nie ma dla niego miejsca w czasie odkwaszania. Poniżej prezentujemy przykładowe danie na podwieczorek, przygotowane w zgodzie z zasadami diety.
Przygotuj garść orzechów nerkowca, około 100g (mogą być mrożone) jagód oraz pół łyżeczki buraków w proszku. Orzechy namocz w wodzie, zmiksuj; osobno zmiksuj również jagody z proszkiem z buraków. Połącz obie części, dla lepszego efektu wizualnego możesz nalewać je na przemian.
Prawdopodobnie nie schudniesz nic. Chyba, że dieta alkaliczna będzie tylko wstępem do innej diety, np. diety redukcyjnej czy diety niskokalorycznej - wtedy efekty mogą być całkiem przyzwoite, jednak dopiero po zakończeniu obu cykli.