O ile dieta kefirowa wymaga wyjątkowej wytrwałości i dużego samozaparcia, to takich problemów nie stwarza dieta turbo. Zasady tej metody przewidują 6 posiłków dziennie, składających się z odpowiednio dobranych produktów. Istotą diety turbo jest jadłospis na 10 dni, który uwzględnia niskokaloryczne dania.
Każdy posiłek ma zawierać produkty wysoko nasycające, czyli zaspokajające uczucie głodu. Bardzo ważne są ich proporcje – jemy mało, za to często. Pozwoli to na utrzymanie stanu nasycenia i zapobiegnie pojawianiu się chęci podjadania. Taka strategia pozwala też na znaczące przyspieszenie procesów metabolicznych, co przyczynia się do sprawnego spalania tkanki tłuszczowej.
Twórcy diety przewidują możliwość redukcji 5 kg w ciągu 10 dni odchudzania. Co niezwykle istotne, częste spożywanie niewielkich porcji pozwala uniknąć efektu jo-jo. Dieta turbo przewiduje przepisy wykorzystujące trzy grupy produktów:
• owoce,
• mięsa, nabiał oraz orzechy,
• warzywa.
Wszystkie zapewniają uczucie sytości, a przyjmowane w małych porcjach wpływają na metabolizm, dzięki czemu dieta turbo przyspiesza spalanie tłuszczu.
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety turbo na jeden dzień:
• sałatka z cebuli, ogórka i pomidora - 50 kcal;
• jajecznica z dwóch jajek, 50 g wędliny drobiowej - 250 kcal;
• chudy serek wiejski, polędwica z indyka - 200 kcal;
• kurczak z fasolą - 150 kcal;
• jedno gotowane jajko, sałatka z tuńczyka - 200 kcal;
• truskawki z orzechami - 200 kcal.
Taki zestaw zapewni uczucie sytości, a dostarczy do organizmu tylko 1050 kcal. W diecie turbo jadłospisy można komponować według własnego uznania, powinny jedynie uwzględniać niską wartość kaloryczną i wykorzystywać wymienione wcześniej grupy produktów. Nieco inny jadłospis przewiduje natomiast dieta turbo koktajlowa, w której podstawą są zmiksowane warzywa i owoce.