Makrobiotyka przewiduje przyjmowanie posiłków, które dzięki odpowiedniej kompozycji i właściwym wyważeniu składników odżywczych mają pozostawać w całkowitej zgodzie z naturą. W założeniu tej filozofii (bo właśnie w takich kategoriach dieta makrobiotyczna powinna być rozpatrywana) produkty pochodzenia zwierzęcego mają stanowić jedynie ułamek pokarmów przyjmowanych w ramach codziennego jadłospisu. Podstawą mają być natomiast pełne ziarna zbóż. Niezwykle istotną rolą odgrywają też rośliny strączkowe, warzywa oraz owoce. Ze względu na dużą ilość produktów pełnoziarnistych w menu, dieta makrobiotyczna wykazuje sporo cech wspólnych z dietą na potencje. Z kolei ze względu przeważająca ilość produktów pochodzenia roślinnego wskazuje na bliskie pokrewieństwo z dietą wegańską.
Właściwie skomponowany jadłospis sprawia, że dieta makrobiotyczna jest w stanie dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Aby można było osiągnąć zamierzony efekt, codzienny jadłospis powinien składać się z dokładnie wyselekcjonowanych produktów. Eksperci zalecają spożywanie:
• wyroby z pełnego ziarna zbóż (brązowy ryż, kasza, pieczywo razowe, makarony razowe, ziarna pszenicy, naturalne płatki zbożowe),
• roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, soja, bób),
• świeżych warzyw i owoców (m.in. seler, rzeżucha, pietruszka, brokuły, kapusta oraz warzywa kiszone),
• nasion oleistych,
• niewielkie ilości (w ramach dodatku do diety) produktów odzwierzęcych (mleko, masło, białka jaj, ryby, owoce morza).
Jeżeli chodzi o napoje, dopuszczalna jest naturalna woda źródlana, naturalne herbaty ziołowe (bez dodatku aromatów) oraz kawa zbożowa. Niezwykle istotne są proporcje produktów, jakie przewiduje dieta makrobiotyczna. Menu to przede wszystkim produkty pełnoziarniste – 50-60%. W dalszej kolejności mamy warzywa i owoce – 25-35%. Rośliny strączkowe to mniej więcej 10-15% codziennego jadłospisu.
Makrobiotyka pomaga w redukcji i utrzymaniu prawidłowej masy ciała, jednak jej zalety docenią także osoby cierpiące na różnorakie schorzenia. Dieta makrobiotyczna jest wskazana dla osób chorujących na nadciśnienie, cukrzycę oraz cierpiących z powodu problemów trawiennych.
Zasady makrobiotyki są niezwykle pomocne w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Eksperci nie mają wątpliwości, że ten rodzaj diety znacząco ogranicza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych.
Jadłospis makrobiotyczny może być nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Poniżej przedstawiamy przepis na pożywne kotlety, które doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe:
• ugotowana kasza jęczmienna – 2 szklanki,
• płatki owsiane – 1 szklanka,
• duszona cebula – 4-5 łyżek.
Składniki przyprawiamy odrobiną soli, majerankiem oraz łyżką sosu sojowego. Po zmieleniu składników formujemy kotlety, które następnie smażymy na oliwie z oliwek. Czas przygotowania – ok 30 min.
Zobacz: Dieta wodna. Pomaga skutecznie schudnąć i poprawia samopoczucie [KURACJA OCZYSZCZAJĄCA]