• Link został skopiowany

Dieta makrobiotyczna - zasady i jadłospis

Założeniem diety makrobiotycznej jest eliminacja nadmiaru tkanki tłuszczowej, jednak ten sposób odżywiania nie służy wyłącznie odchudzaniu. Właściwie skomponowany jadłospis wykazuje działanie prozdrowotne, wpływając na funkcjonowanie całego organizmu.
Healthy juices
Zstockphotos

Dieta makrobiotyczna – zasady

 

Makrobiotyka przewiduje przyjmowanie posiłków, które dzięki odpowiedniej kompozycji i właściwym wyważeniu składników odżywczych mają pozostawać w całkowitej zgodzie z naturą. W założeniu tej filozofii (bo właśnie w takich kategoriach dieta makrobiotyczna powinna być rozpatrywana) produkty pochodzenia zwierzęcego mają stanowić jedynie ułamek pokarmów przyjmowanych w ramach codziennego jadłospisu. Podstawą mają być natomiast pełne ziarna zbóż. Niezwykle istotną rolą odgrywają też rośliny strączkowe, warzywa oraz owoce. Ze względu na dużą ilość produktów pełnoziarnistych w menu, dieta makrobiotyczna wykazuje sporo cech wspólnych z dietą na potencje. Z kolei ze względu przeważająca ilość produktów pochodzenia roślinnego wskazuje na bliskie pokrewieństwo z dietą wegańską.

Dieta makrobiotyczna – jadłospis

Właściwie skomponowany jadłospis sprawia, że dieta makrobiotyczna jest w stanie dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Aby można było osiągnąć zamierzony efekt, codzienny jadłospis powinien składać się z dokładnie wyselekcjonowanych produktów. Eksperci zalecają spożywanie:

• wyroby z pełnego ziarna zbóż (brązowy ryż, kasza, pieczywo razowe, makarony razowe, ziarna pszenicy, naturalne płatki zbożowe),
• roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, soja, bób),
• świeżych warzyw i owoców (m.in. seler, rzeżucha, pietruszka, brokuły, kapusta oraz warzywa kiszone),
• nasion oleistych,
• niewielkie ilości (w ramach dodatku do diety) produktów odzwierzęcych (mleko, masło, białka jaj, ryby, owoce morza).

Jeżeli chodzi o napoje, dopuszczalna jest naturalna woda źródlana, naturalne herbaty ziołowe (bez dodatku aromatów) oraz kawa zbożowa. Niezwykle istotne są proporcje produktów, jakie przewiduje dieta makrobiotyczna. Menu to przede wszystkim produkty pełnoziarniste – 50-60%. W dalszej kolejności mamy warzywa i owoce – 25-35%. Rośliny strączkowe to mniej więcej 10-15% codziennego jadłospisu.

Dla kogo wskazana jest dieta makrobiotyczna?

Makrobiotyka pomaga w redukcji i utrzymaniu prawidłowej masy ciała, jednak jej zalety docenią także osoby cierpiące na różnorakie schorzenia. Dieta makrobiotyczna jest wskazana dla osób chorujących na nadciśnienie, cukrzycę oraz cierpiących z powodu problemów trawiennych.

Dieta makrobiotyczna a rak

Zasady makrobiotyki są niezwykle pomocne w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Eksperci nie mają wątpliwości, że ten rodzaj diety znacząco ogranicza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych.

Dieta makrobiotyczna – przepisy

Jadłospis makrobiotyczny może być nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Poniżej przedstawiamy przepis na pożywne kotlety, które doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe:

• ugotowana kasza jęczmienna – 2 szklanki,
• płatki owsiane – 1 szklanka,
• duszona cebula – 4-5 łyżek.

Składniki przyprawiamy odrobiną soli, majerankiem oraz łyżką sosu sojowego. Po zmieleniu składników formujemy kotlety, które następnie smażymy na oliwie z oliwek. Czas przygotowania – ok 30 min.

Zobacz: Dieta wodna. Pomaga skutecznie schudnąć i poprawia samopoczucie [KURACJA OCZYSZCZAJĄCA]

Więcej o: