Dieta makrobiotyczna - zasady i jadłospis

Założeniem diety makrobiotycznej jest eliminacja nadmiaru tkanki tłuszczowej, jednak ten sposób odżywiania nie służy wyłącznie odchudzaniu. Właściwie skomponowany jadłospis wykazuje działanie prozdrowotne, wpływając na funkcjonowanie całego organizmu.

Dieta makrobiotyczna – zasady

 

Makrobiotyka przewiduje przyjmowanie posiłków, które dzięki odpowiedniej kompozycji i właściwym wyważeniu składników odżywczych mają pozostawać w całkowitej zgodzie z naturą. W założeniu tej filozofii (bo właśnie w takich kategoriach dieta makrobiotyczna powinna być rozpatrywana) produkty pochodzenia zwierzęcego mają stanowić jedynie ułamek pokarmów przyjmowanych w ramach codziennego jadłospisu. Podstawą mają być natomiast pełne ziarna zbóż. Niezwykle istotną rolą odgrywają też rośliny strączkowe, warzywa oraz owoce. Ze względu na dużą ilość produktów pełnoziarnistych w menu, dieta makrobiotyczna wykazuje sporo cech wspólnych z dietą na potencje. Z kolei ze względu przeważająca ilość produktów pochodzenia roślinnego wskazuje na bliskie pokrewieństwo z dietą wegańską.

Dieta makrobiotyczna – jadłospis

Właściwie skomponowany jadłospis sprawia, że dieta makrobiotyczna jest w stanie dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Aby można było osiągnąć zamierzony efekt, codzienny jadłospis powinien składać się z dokładnie wyselekcjonowanych produktów. Eksperci zalecają spożywanie:

• wyroby z pełnego ziarna zbóż (brązowy ryż, kasza, pieczywo razowe, makarony razowe, ziarna pszenicy, naturalne płatki zbożowe),
• roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, soja, bób),
• świeżych warzyw i owoców (m.in. seler, rzeżucha, pietruszka, brokuły, kapusta oraz warzywa kiszone),
• nasion oleistych,
• niewielkie ilości (w ramach dodatku do diety) produktów odzwierzęcych (mleko, masło, białka jaj, ryby, owoce morza).

Jeżeli chodzi o napoje, dopuszczalna jest naturalna woda źródlana, naturalne herbaty ziołowe (bez dodatku aromatów) oraz kawa zbożowa. Niezwykle istotne są proporcje produktów, jakie przewiduje dieta makrobiotyczna. Menu to przede wszystkim produkty pełnoziarniste – 50-60%. W dalszej kolejności mamy warzywa i owoce – 25-35%. Rośliny strączkowe to mniej więcej 10-15% codziennego jadłospisu.

Dla kogo wskazana jest dieta makrobiotyczna?

Makrobiotyka pomaga w redukcji i utrzymaniu prawidłowej masy ciała, jednak jej zalety docenią także osoby cierpiące na różnorakie schorzenia. Dieta makrobiotyczna jest wskazana dla osób chorujących na nadciśnienie, cukrzycę oraz cierpiących z powodu problemów trawiennych.

Dieta makrobiotyczna a rak

Zasady makrobiotyki są niezwykle pomocne w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Eksperci nie mają wątpliwości, że ten rodzaj diety znacząco ogranicza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych.

Dieta makrobiotyczna – przepisy

Jadłospis makrobiotyczny może być nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Poniżej przedstawiamy przepis na pożywne kotlety, które doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe:

• ugotowana kasza jęczmienna – 2 szklanki,
• płatki owsiane – 1 szklanka,
• duszona cebula – 4-5 łyżek.

Składniki przyprawiamy odrobiną soli, majerankiem oraz łyżką sosu sojowego. Po zmieleniu składników formujemy kotlety, które następnie smażymy na oliwie z oliwek. Czas przygotowania – ok 30 min.

Zobacz: Dieta wodna. Pomaga skutecznie schudnąć i poprawia samopoczucie [KURACJA OCZYSZCZAJĄCA]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.