Dieta miażdżycowa - jak się odżywiać by skutecznie hamować rozwój miażdżycy?

Miażdżyca to poważna choroba układu krążenia, za rozwój której w dużym stopniu odpowiedzialne jest niewłaściwe odżywianie. Co jeść, aby zapobiegać lub hamować rozwój choroby?

Jak odżywiać się w diecie miażdżycowej?

Dieta miażdżycowa zbudowana jest na tych samych zasadach co dieta cholesterolowa, ograniczająca spożycie produktów odzwierzęcych w celu zapobiegnięcia odkładania się „złego” cholesterolu na ścianach tętnic. Podobną do niej jest również dieta niskotłuszczowa, w której kluczową zasadą jest znaczna redukcja tłuszczów zwierzęcych z planu żywieniowego. Dieta miażdżycowa ma prowadzić do unormowania poziomu cholesterolu całkowitego we krwi, w tym obniżenia „złego” cholesterolu LDL i podwyższenia „dobrego” cholesterolu HDL, co finalnie ma wpłynąć na poprawę kondycji układu sercowo-naczyniowego i powstrzymanie procesów miażdżycowych. W diecie miażdżycowej zastępujemy tłuszcze zwierzęce zdrowymi tłuszczami roślinnymi. Z codziennego jadłospisu zniknąć powinny:

smalec, słonina
masło
tłuste mleko
tłuste sery
tłusta śmietana
tłuste mięsa (np. wieprzowina, gęś, kaczka)
przetworzone wędliny (np. salcesony, konserwy), podroby
tłuste, smażone dania

Ponadto ograniczamy spożycie jaj i białego pieczywa. Jadłospis opieramy na warzywach, owocach, ziarnach, orzechach, rybach morskich, chudych mięsach i chudym nabiale, produktach zbożowych (np. płatki owsiane, razowe pieczywo, razowe makarony i ryże, kasze). Na stałe wprowadzamy do menu bogate w cenne kwasy omega zimnotłoczone oleje roślinne.

Dieta miażdżycowa – jadłospis

Śniadanie: ryż na chudym mleku
2 śniadanie: grahamka z sałatą, wędliną drobiową i pomidorem
Obiad: zupa-krem z ciecierzycy i pomidorów, kasza gryczana, pieczona pierś kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziaren słonecznika i oliwy
Podwieczorek: galaretka z owocami, orzechy
Kolacja: pieczywo razowe, ryba w galarecie, warzywa (np. ogórek zielony, papryka)

Dieta miażdżycowa – przepis na przeciwmiażdżycową sałatkę

Sałatka z awokado i tuńczykiem

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

puszka tuńczyka w sosie własnym
awokado
garść pomidorków koktajlowych
garść pestek dyni
papryka czerwona
sok z cytryny, oliwa, sól morska, chili

Opis przygotowania:

Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki kroimy w ćwiartki. Łączymy warzywa, dodajemy odsączonego tuńczyka i pestki dyni, mieszamy. Przyprawiamy oliwą, solą morską, sokiem z cytryny, chili i czosnkiem.

Zobacz: Dieta na zimę. Kilka prostych zasad i rozgrzewających przepisów, by nie marznąć

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.