Lecznicza dieta lekkostrawna - na czym polega i kiedy ją stosować?

Dieta lekkostrawna zalecana jest w przypadku różnego rodzaju problemów zdrowotnych, szczególnie w stanach osłabienia organizmu oraz przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Poznaj główne reguły oraz przykładowy jadłospis w diecie lekkostrawnej.

Dieta lekkostrawna – po operacji i nie tylko (zastosowanie diety lekkostrawnej)

Dieta lekkostrawna to ogólny system żywienia, który ma prowadzić do odciążenia układu trawiennego oraz wspomóc proces regeneracji osłabionego organizmu. Dieta ta opiera się na tych samych regułach, co dieta wątrobowa oraz dieta żołądkowa. We wszystkich przypadkach zalecane jest spożywanie produktów łagodnych dla żołądka i łatwych do strawienia, przy jednoczesnym wyeliminowaniu dań ciężkich. Dieta lekkostrawna stosowana jest w czasie rekonwalescencji po operacjach, zabiegach, przebytych chorobach, infekcjach i zatruciach, a także w przypadku dolegliwości wątrobowych i trzustkowych. Ponadto dieta ta zalecana jest osobom starszym, osobom cierpiącym na choroby żołądka, jelit i dróg żółciowych oraz borykającym się z biegunkami i innymi zaburzeniami trawienia.

Jakie są główne zasady diety lekkostrawnej?

Zarówno dieta lekkostrawna dla osoby dorosłej, jak i dieta lekkostrawna dla dziecka, bazują na tych samych zasadach. W codziennym menu unikamy dań smażonych kosztem dań gotowanych, duszonych lub pieczonych bez dodatku tłuszczu (ewentualnie z małym dodatkiem oliwy). Z jadłospisu wykluczamy także produkty z dużą zawartością błonnika pokarmowego oraz pokarmy o właściwościach wzdymających. Unikamy żywności gotowej, mocno przetworzonej, dań fast foodowych, generalnie wszystkiego, co mogłoby obciążyć układ pokarmowy i utrudnić proces trawienia.

W diecie lekkostrawnej potrawy przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem, staramy się ich nie odgrzewać. Spożywamy 5-6 niezbyt obfitych posiłków dziennie, staramy się jeść powoli. Menu w diecie lekkostrawnej powinno bazować na chudych mięsach i rybach, białym pieczywie, chudym nabiale, drobnych kaszach, ryżu, gotowanych warzywach, owocach w rozdrobnionej formie.

Dieta lekkostrawna – produkty dozwolone

Oto co można jeść w diecie lekkostrawnej:

biały chleb, białe bułki (w formie czerstwej), suchary, biszkopty
drobne kasze, ryż
makaron, lane kluski
sery twarogowe i homogenizowane
chude wędliny
kefiry, maślanki, jogurty naturalne, chude mleko
jaja
chude mięso i ryby (np. indyk, kurczak, polędwica wieprzowa, dorsz, morszczuk, mintaj)
lekkie zupy warzywne (bez śmietany i zasmażki, ewentualnie zabielane jogurtem)
ziemniaki
warzywa (duszone, gotowane, a także przeciery warzywne, surówki)
owoce (pieczone lub duszone albo świeże w formie rozdrobnionej, musy, kompoty i soki owocowe)
miód, dżemy, kisiele, budynie
masło (w niedużych ilościach), oliwa, oleje roślinne
herbata zielona, herbaty owocowe, herbata czarna, kawa zbożowa, woda mineralna, słaba kawa
do przyprawiania potraw - zioła, ocet winny (w niedużych ilościach), sok z cytryny

Czego unikać w diecie lekkostrawnej?

Oto produkty, których należy unikać w diecie lekkostrawnej:

tłuste mięsa i tłuste wędliny
konserwy, dania garmażeryjne
dania smażone, fast foody
potrawy wędzone i marynowane
pieczywo pełnoziarniste
twarde margaryny, smalec
tłuste sery
kapusta, cebula, rośliny strączkowe
owoce jedzone w całości ze skórką
ciężkie sosy, dania zasmażane i zabielane mąką
słodycze, słodkie napoje
ostre przyprawy (np. chili, musztarda, pieprz, czosnek)
mocna kawa, alkohol, papierosy

Dieta lekkostrawna – jadłospis na cały dzień

Śniadanie – zupa mleczna z ryżem lub kaszą manną
2 śniadanie – kanapki z wędliną drobiową, pomidor bez skórki
Obiad – zupa owocowa z drobnym makaronem, ziemniaki, klopsiki drobiowe w sosie koperkowym, gotowana marchewka
Podwieczorek – koktajl z maślanki i truskawek
Kolacja – 2 jaja na miękko, białe pieczywo, zielona sałata

Dieta lekkostrawna – przykładowy przepis

Zupa z cukinii jest lekkim daniem, które świetnie będzie pasować do diety łatwostrawnej. Oto, jak ją przygotować:

Czas przygotowania – 30 minut

Składniki:

2-3 cukinie
500 ml wywaru warzywnego
1 łyżka masła
pół selera
natka pietruszki
sól, sok z cytryny, szczypta granulowanego czosnku

Opis przygotowania:

Cukinię i seler kroimy w drobną kostkę, dusimy przez kilka minut do miękkości na łyżce masła. Dodajemy wywar warzywny, posiekaną natkę pietruszki, gotujemy przez kilka minut. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą i czosnkiem. Zupę podajemy z grzankami.

Zobacz: Dieta 5 czynników Harleya Pasternaka. Za co pokochały ją gwiazdy Hollywood? [ZASADY]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.