Dieta wątrobowa zalecana jest zarówno przy poważnych chorobach wątroby, jak również przy niewielkich zaburzeniach jej pracy wynikających z przeciążenia. Wprowadzenie diety wątrobowej w życie jest czynnikiem sprzyjającym szybszej regeneracji wątroby, usprawnieniu jej pracy i detoksykacji oraz zahamowaniu lub spowolnieniu procesów chorobowych. Dla osób cierpiących między innymi na takie schorzenia, jak: wirusowe zapalenie wątroby, stłuszczenie wątroby, marskość wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby czy kolka wątrobowa, dieta wątrobowa powinna stać się stałym systemem żywieniowym. Dodatkowo ten rodzaj diety dedykowany jest także osobom cierpiącym na schorzenia trzustki i dróg żółciowych.
Przypatrując się programowi żywieniowemu w diecie wątrobowej, nie sposób nie zauważyć podobieństw do diety lekkostrawnej stosowanej między innymi przy zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego, w przypadku osłabienia organizmu powstałego w wyniku ciężkich infekcji i chorób oraz w trakcie rekonwalescencji po operacjach.
W zasadzie można stwierdzić, że dieta lekkostrawna i wątrobowa są ze sobą tożsame. Obydwie polegają na ograniczeniu lub całkowitym wykluczeniu produktów tłustych, dań smażonych i pieczonych z dużą ilością tłuszczu, słodyczy, a także ostrych przypraw oraz wszelkich produktów ciężkich do strawienia (np. wysokobłonnikowych) i posiadających właściwości rozdymające. Zamiast tego polecane są produkty lekkostrawne. Ponadto ścisła dieta wątrobowa niesie ze sobą konieczność unikania alkoholu, papierosów, mocnej kawy, gazowanych napojów, żywności gotowej, wysoko przetworzonej i fast foodów. Stosując dietę wątrobową warto unikać odgrzewania dań, najlepiej przyrządzać je tuż przed podaniem.
W diecie wątrobowej rekomendowane są potrawy gotowane (tradycyjnie i na parze), a także dania duszone i pieczone w folii aluminiowej bez dodatku lub z niewielkim dodatkiem tłuszczu (najlepiej oleju roślinnego). Oto lista produktów zalecanych w diecie wątrobowej:
chude mięso,
ryby,
chude wędliny,
chudy nabiał (np. sery twarogowe, maślanka, jogurt naturalny),
białe pieczywo (czerstwe),
suchary i biszkopty,
ryż,
makarony,
kasze (raczej drobne odmiany),
ziemniaki,
gotowane i świeże warzywa (oprócz kapusty, cebuli, fasoli i grochu), soki i przeciery warzywne,
owoce (najlepiej w formie soków, musów, koktajli i przecierów),
jaja na miękko,
miód, dżemy, kisiele,
herbata, kawa zbożowa,
przyprawy i zioła takie jak: majeranek, koperek, pietruszka, oregano, sok z cytryny,
oliwa, oleje roślinne.
Lekkostrawna dieta wątrobowa wymaga regularności w jedzeniu. Najlepiej spożywać ok. 5 posiłków dziennie w niezbyt pokaźnych porcjach, co 3-4 godziny. Oto przykładowy jadłospis w diecie wątrobowej:
Dzień 1
Śniadanie: 3 kromki białego chleba, 2 jaja na miękko, pomidor
2 śniadanie: kilka sucharków, mus owocowy
Obiad: zupa koperkowa z ziemniakami, na drugie danie ryż z kurczakiem z warzywami
Podwieczorek: biszkopty, koktajl z maślanki i truskawek
Kolacja: kanapka z twarożkiem, kanapka z polędwicą, sałatka na bazie zielonej sałaty, pomidora, ogórka i rzodkiewki
Dzień 2
Śniadanie: 2 kromki chleba, twarożek, owoc (np. banan lub pomarańcza)
2 śniadanie: ryż na mleku, manna na mleku lub ryż z duszonymi jabłkami
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, na drugie danie ziemniaki, ryba pieczona w folii, surówka z marchwi
Podwieczorek: sok owocowy lub kanapka z miodem
Kolacja: 2 kromki chleba, galaretka z kurczaka, pomidor
Dieta wątrobowa – przepisy
Przepis na lekkie pulpeciki w sosie pieczarkowym:
Czas przygotowania – 1 godzina
Składniki:
40 dag mięsa mielonego drobiowego
20 dag pieczarek
1 jajo
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki
100 ml jogurtu naturalnego
sól, natka pietruszki, tymianek, majeranek
kostka bulionowa warzywna
Opis przygotowania:
Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajo, bułkę tartą, sól, natkę pietruszki, majeranek, łączymy składniki w jednolitą masę. Formujemy niewielkie pulpeciki, które następnie obtaczamy w mące. Gotujemy wodę, dodajemy kostkę bulionową, wrzucamy pulpeciki na wrzątek, gotujemy przez kilkanaście minut na małym ogniu. W tym czasie drobno kroimy pieczarki, przesmażamy je na łyżce oliwy, solimy, aby oddały sok, dodajemy tymianek. Z gotowych pulpetów odlewamy nadmiar płynu (zostawiamy tylko trochę wywaru), łączymy podsmażone pieczarki z pulpetami i resztką wywaru, dusimy 2-3 minuty, zaprawiamy jogurtem, przyprawiamy solą, natką, tymiankiem, dusimy jeszcze przez chwilę.
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
pół kg filetów z dorsza
oliwa
sól, cytryna, koperek, bazylia, czosnek, tymianek
Opis przygotowania:
Filety nacieramy oliwą, solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Do wody przygotowanej w garnku do gotowania na parze wrzucamy po szczypcie każdej z przypraw oraz kilka plasterków cytryny. Układamy kawałki dorsza na nakładce do gotowania na parze, gotujemy rybę przez ok. 25 minut.
Zobacz: Dieta 5 czynników Harleya Pasternaka. Za co pokochały ją gwiazdy Hollywood? [ZASADY]