Dieta antygrzybicza - co jeść, by pozbyć się grzybów?

Dieta antygrzybicza to jedna z diet leczniczych, która podobnie jak na przykład dieta antyrakowa, bezglutenowa czy wątrobowa ma na celu poprawę naszego zdrowia. Sprawdź, kiedy jest potrzebne jej wprowadzenie.

Ciało człowieka jest przy tym siedliskiem wielu rodzajów bakterii, wirusów, a nawet grzybów – nie jesteśmy w stanie się przed tym uchronić, a wręcz mogłoby to być niebezpieczne, jako że ich zgodna egzystencja odpowiada za nasze zdrowie. Czasami jednak grzyby atakują z pełną mocą i wówczas ich nadmiar doprowadza do grzybicy organizmu. Dieta antygrzybicza staje się wówczas niezbędna!

Co jeść na diecie antygrzybiczej?

Namnażanie się grzybów z rodzaju Candida może być niebezpieczne dla organizmu. Przy tym współczesny tryb życia im sprzyja – bowiem najszybciej wzrastają w siłę, gdy towarzyszy nam długotrwały stres, przemęczenie, długa antybiotykoterapia, nadużywanie alkoholu, nikotyny i kawy, jedzenie i picie słodkich rzeczy, a także dieta uboga w świeże owoce oraz warzywa, zdominowana przez żywność przetworzoną.

Objawami grzybicy organizmu są między innymi:
- biały nalot na języku
- wzdęcia
- rozdrażnienie
- brak odporności
- senność i uczucie ciągłego zmęczenia
- bóle głowy i stawów
- ciągły apetyt na słodycze

Rozwiązaniem jest zmiana trybu życia na zdrowszy oraz przejście na dietę antygrzybiczą. Co można jeść, a czego nie wolno? Ograniczyć musimy przede wszystkim cukier i węglowodany. I chodzi tu nie tylko o słodkie ciasta, czekoladki czy lizaki, ale także o słodkie pieczywo, napoje gazowane i takie przysmaki jak tosty z miodem, naleśniki z dżemem czy chleb z mąki mieszanej. Choć warzywa i owoce są jak najbardziej wskazane, należy unikać tych bardzo słodkich, jak mandarynki, brzoskwinie czy morele. Co jeszcze jest istotne? Zdrowe źródła białka – jak chude mięso czy jogurt naturalny. Trzeba pić dużo płynów, unikać używek, a także wzbogacić dietę w zdrowe tłuszcze – dzięki jedzeniu ryb morskich, owoców morza, orzechów i pestek.

Dieta antygrzybicza – przepisy

Stosując się do diety antygrzybiczej, musimy w kuchni przestrzegać kilku zasad – przede wszystkim unikamy smażenia potraw. Raczej je grillujemy, gotujemy, dusimy lub ewentualnie pieczemy. Najbardziej obfitym posiłkiem jest zawsze obiad, zatem radzimy przygotować zupę brokułową, albo na przykład chłodnik. Na drugie danie można zaś przyszykować ryż z warzywami czy łososia pieczonego w folii z ryżem. Jak przygotować ten ostatni przysmak?
Wszystko jest proste i nie zajmuje wiele czasu – trwa około 30-35 minut. Co jest nam potrzebne?
- płat łososia
- ulubione zioła (na przykład prowansalskie, bazylia)
- sól czosnkowa
- cytryna

Najlepiej przed upieczeniem ryby pozbyć się z niej ości – jeśli się przyjrzymy, łatwo dostrzec, że układają się po jednej stronie i są na tyle grube, by można je było wyjąć. Oczyszczony płat dzielimy na kilka równych części (dowolnej wielkości), obsypujemy solą, nacieramy ulubionymi ziołami, a następnie układamy na kawałku folii aluminiowej. Kawałek ten musi być dość duży, by zawinąć rybę, ale nie przesadnie duży – najlepiej 30x30 cm. Przed zawinięciem kładziemy na rybce plaster umytej cytryny. Łosoś powinien poleżeć przez godzinę, by przejść smakiem przypraw, jednak nie jest to konieczne. Pieczemy go przez około 20-25 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podajemy z ryżem.

SPRAWDŹ: Tłuszcz w diecie - wróg czy przyjaciel?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.