Dieta cholesterolowa - produkty
Z jakich produktów powinna składać się dieta cholesterolowa? Najważniejsze jest oparcie swojego codziennego jadłospisu na nabiale - chudym twarogu i jogurtach naturalnych. Można spożywać jajka, ale nie więcej niż 3 na tydzień. Za to należy ograniczyć spożycie tłustych, żółtych serów czy serków topionych, które charakteryzują się wysokim poziomem tłuszczu i są źródłem cholesterolu.
Warto wprowadzić do swojej diety cholesterolowej produkty w postaci ryb morskich, które są źródłem kwasów omega-3. Pełnią one ważną funkcję w walce z cholesterolem, wpływają korzystnie na podwyższenie cholesterolu HDL oraz na obniżenie poziomu trójglicerydów. Restrykcyjna dieta beztłuszczowa niekoniecznie będzie korzystna przy wysokich wynikach cholesterolu. Trzeba jednak przyjmować produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pacjentom z problematycznym cholesterolem polecana jest także dieta warzywno-owocowa, która będzie stanowiła źródło łatwo przyswajanego błonnika. Warto dodawać je do dań mięsnych. Warzywa można jeść w zasadzie w nieograniczonych ilościach, a owoce, z uwagi na zawarte w nich cukry, najwyżej dwa razy dziennie. Dieta cholesterolowa będzie dietą eliminującą wieprzowinę, którą zastępujemy chudą, wysokiej jakości wołowiną i mięsem drobiowym.
Dieta cholesterolowa - czego unikać?
Z jadłospisu osoby stosującej dietę cholesterolową należy wykluczyć:
• fast foody - hamburgery, frytki, hot dogi i inne, podobne,
• wysoko przetworzone, gotowe produkty spożywcze,
• wieprzowinę,
• ser żółty,
• tłuszcze zwierzęce.
Dieta cholesterolowa - przepisy obniżające poziom cholesterolu
Przygotowując jadłospis tygodniowy przy diecie cholesterolowej, należy zacząć od śniadania. Najlepiej przygotować wówczas owsiankę na chudym mleku, z otrębami oraz z tartym, świeżym, obranym jabłkiem.
Na drugie śniadanie możemy zjeść świeży jogurt naturalny z porzeczkami, jagodami i borówkami, które są również doskonałym źródłem błonnika - pogromcy cholesterolu. Wystarczy wszystko ze sobą wymieszać.
Na obiad przygotujmy rybę morską - halibut, łosoś czy dorsza, najlepiej z sałatką warzywną z marchwią i sałatami, z dodatkiem oleju lnianego lub rzepakowego i orzechów oraz kiełkami zbóż. Rybę upieczmy w piekarniku lub na grillu. Dobrym dodatkiem do niej będzie też fasolka szparagowa.
Na podwieczorek zjedzmy grejpfruta lub wypijmy szklankę soku z aronii - źródła wielu pożytecznych antyoksydantów. Z kolei na kolacje możemy przygotować sobie makrelę wędzoną z dwoma kromkami pełnoziarnistego pieczywa.
ZOBACZ: Płatki śniadaniowe: owsiane, orkiszowe, jaglane, jęczmienne, amarantus, quinoa. Co wybrać?