Na czym polega dieta odkwaszająca organizm?
Dieta odkwaszająca jest uzasadnienia ze względu na fakt, iż zdecydowana większość współczesnych ludzi ma znacząco zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Przeciętny sposób żywienia dominuje bowiem w produkty silnie zakwaszające, które sieją wewnątrz ogromne spustoszenie, przyczyniając się do powstawania stanów zapalnych oraz obniżenia odporności organizmu.
Dieta zasadowa na odkwaszenie organizmu znacząco ogranicza:
1. Alkohol
2. Papierosy i inne używki
3. Dania typu fast food oraz produkty instant
4. Czarną herbatę, kawę oraz kakao
5. Biały chleb, makaron i inne produkty na bazie przetworzonej mąki
6. Cukier biały oraz trzcinowy
7. Mięso (bez względu na rodzaj)
8. Produkty odzwierzęce (np. jajka i mleko)
9. Sklepowe soki i słodzone napoje gazowane
10. Słodycze
Żywienie odkwaszające to zatem zasadniczo dieta bezmięsna oraz eliminująca z jadłospisu najbardziej niekorzystne produkty spożywcze. Zakłada ona, iż co najmniej 70% składników pożywienia powinno alkalizować organizm, podczas gdy produkty zakwaszające to maksymalnie 30%. Nie znaczy to zatem, iż nigdy nie możesz sobie pozwolić na kieliszek ulubionego wina czy kostkę gorzkiej czekolady. Dieta odkwaszająca organizm dopuszcza niemniej ich spożywanie jedynie w ograniczonych ilościach, najlepiej na specjalne okazje.
Dieta odkwaszająca: menu musi być przemyślane
Odkwaszający sposób żywienia to jednak nie tylko odstawienie pewnych grup produktów, lecz jednocześnie zastąpienie ich znacznie zdrowszymi zamiennikami. Jest to w głównej mierze dieta witariańska, opierająca się na spożywaniu surowych warzyw i owoców. Rezygnacja z obróbki cieplnej przynosi wymierne korzyści w postaci zachowania wszystkich cennych witamin oraz minerałów.
Musisz także pamiętać o tym, aby zniwelować na tego typu diecie wegańskiej ryzyko niedoboru tłuszczów. Nie musisz bynajmniej spożywać ciężkiego tłuszczu zwierzęcego. Znacznie zdrowszy i smaczniejszy jest przecież olej lniany (pełen kwasów Omega 3) oraz alkalizująca oliwa z oliwek.
Przepis na zdrowe śniadanie na diecie odkwaszającej
Dieta odkwaszająca organizm nie musi składać się tylko z warzyw, chociaż powinny one bez wątpienia stanowić jej podstawę. Warto jednak wiedzieć, iż doskonale alkalizujące właściwości posiada również kasza jaglana. Polecamy spożywać ją razem z posiadającymi odkwaszające właściwości owocami.
Przepis na jedną porcję powinien zawierać następujące składniki:
1. Pół szklanki kaszy jaglanej
2. Łyżka rodzynek
3. Kilka suszonych daktyli
4. Jedno jabłko
5. Dwie mandarynki
6. Jedno kiwi
7. Łyżeczka miodu
Kaszę jaglaną należy zamoczyć na noc w wodzie, a rankiem dokładnie przepłukać ją pod bieżącą wodą. Dzięki temu uda się usunąć wszelkie zanieczyszczenia oraz pozbyć smaku goryczy. Następnie zalewamy kaszę jaglaną szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Kiedy kasza już spęcznieje, to znak że możemy dodać owoce i miód. Warto powoli delektować się każdym kęsem tego pysznego dania na odkwaszenie organizmu.