Smaczna i urozmaicona dieta wegańska: przepisy dla każdego
Brak umiejętności sporządzenia jadłospisu jest jednym z kluczowych powodów tego, iż wielu z nas rezygnuje z przejścia na dietę wegańską. Przepisy da bezmięsne żywienie są jednak banalnie proste, zwłaszcza jeżeli zdecydujesz się na spożywanie produktów poddanych jak najmniejszej obróbce cieplnej. Wówczas do przygotowania zdrowego i sycącego posiłku wystarczy pokroić świeże warzywa na tarce i przygotować na ich bazie pyszną sałatkę. Warto w celu poprawy smaku dodać do niej szczyptę ziół prowansalskich oraz soli himalajskiej. Oprócz tego nie można zapomnieć o całościowych tłuszczach roślinnych, najlepiej w postaci ziaren sezamu lub siemienia lnianego.
Aby przygotować surówkę idealną na diecie wegańskiej potrzebujesz:
1. Dwie duże marchwie
2. Pół selera
3. Jedną kalarepę
5. Pięć brukselek
6. Jeden ząbek czosnku
7. Jedną średniej wielkości cebulę
8. Liście dowolnej sałaty (masłowa/korzenna/lodowa lub mieszana)
9. 1/5 białej lub czerwonej kapusty
10. Łyżeczkę soli himalajskiej
11. Łyżeczkę ziół prowansalskich
12. Jedną łyżkę sezamu niełuskanego
13. Jedną łyżkę siemienia lnianego
Wszystkie warzywa z powyższego przepisu należy potrzeć dokładnie na tarce lub pokroić nożem na małe kawałki. Następnie zmielić w młynku do kawy siemię lniane oraz sezam metodą pulsacyjną, aby nie utracić cennych wartości. Składniki te są bowiem niezwykle bogate w zdrowe tłuszcze, a siemię lniane stanowi niezastąpione źródło kwasów Omega 3. Na sam koniec do gotowej już prawie surówki dodajemy zalecane przyprawy.
Codzienna dieta wegańska: jadłospis na cały tydzień
Nie myśl jednak, że musisz ograniczać się wyłącznie do surówek i sałatek warzywnych. Możesz swoje posiłki na różne sposoby urozmaicać, aby było nie tylko zdrowo, ale także bardzo smacznie na diecie wegańskiej. Jadłospis na cały tydzień może być chociażby taki jak poniżej:
1. Poniedziałek: na śniadanie płatki owsiane z rodzynkami i suszonymi daktylami, na obiad warzywa na parze polane sosem czosnkowym, na kolację sałatka warzywna z orzechami włoskimi;
2. Wtorek: na śniadanie chleb razowy z kiszoną kapustą, pomidorem, zielonym ogórkiem oraz oliwą z oliwek, na obiad makaron razowy w sosie pomidorowym, na kolację kasza jaglana z potartym jabłkiem;
3. Środa: na śniadanie kasza gryczana z warzywami i sosem grzybowym, na obiad zupa soczewicowa z pomidorem, na kolację placuszki jaglane z jabłkiem;
4. Czwartek: na śniadanie płatki orkiszowe z bananem i pomarańczą, na obiad zupa ogórkowa, na kolację sałatka z pomidorem i cebulą;
5. Piątek: na śniadanie chleb orkiszowy na zakwasie z masłem kokosowym i kiszonym ogórkiem, na obiad fasolka szparagowa z ziemniakami, na kolację surówka z brokułami, marchwią i kalarepą;
6. Sobota: na śniadanie kasza orkiszowa z kiwi, jabłkiem i ziarnami słonecznika, na obiad zupa z warzywami i fasolą jaś, na kolację płatki jaglane z rodzynkami i daktylami;
7. Niedziela: na śniadanie płatki owsiane na mleku sojowym, na obiad kotleciki jaglane z ziemniakami, surówką i sosem grzybowym, na kolację chleb razowy z pomidorem i sałatą
Dieta wegańska: efekty które możesz uzyskać
Jeżeli zamierzasz przejść na dietę oczyszczającą z nagromadzonych toksyn, złogów cholesterolowych oraz innych zanieczyszczeń, dieta wegańska efekty przynosi pod tym względem najbardziej spektakularne. Kiedy bowiem organizm przestaje otrzymywać powodujące stany zapalne i zakwaszenie mięso, zaczyna przechodzić w stan tzw. odżywiania wewnętrznego. Wówczas rozpoczyna się proces samoleczenia.
Nie tylko osoby z przewlekłymi schorzeniami, lecz także zwyczajną nadwagą powinny poważnie rozważyć przejście na dietę wegańską. Odchudzanie jest znacznie prostsze, kiedy Twój codzienny jadłospis obfituje w produkty pełne przyśpieszającego przemianę materii błonnika. Odstawiając mięso skutecznie przeciwdziałasz otyłości, a tym samym zabezpieczasz się przed ryzykiem tak śmiercionośnych chorób jak miażdżyca czy nowotwory.
Nie taka idealna dieta wegańska: wady i zalety
Jeżeli już jesteś przekonana do spróbowania diety wegańskiej, musisz zdać sobie sprawę nie tylko z jej zalet, ale także potencjalnych wad i zagrożeń. Rezygnując ze spożywania mięsa należy pamiętać przede wszystkim o tym, że:
1. Witamina B12 znajduje się tylko w produktach odzwierzęcych: w związku z tym konieczne jest jej systematyczne suplementowanie;
2. Istnieje ryzyko niedoboru wapnia: odstawiając mięso i nabiał należy szczególnie zadbać o podaż wapnia. W tym warto należy systematycznie dodawać do potraw niełuskany sezam oraz mak;
3. Tłuszcz też jest potrzebny: na szczęście niekoniecznie zwierzęcy – znacznie zdrowszy jest tłoczony na zimno olej lniany, kokosowy czy oliwa z oliwek, a wszystkie te produktu bije na głowę siemię lniane;
4. Fasola to Twoje życie: jeśli nie chcesz narazić się na niedobory białka, zawczasu zaopatrz się w duże ilości różnego gatunku fasoli, cieciorki, soi oraz soczewicy