Dieta na anemię – zasady
Bardzo często niedokrwistość spowodowana jest zbyt ubogą dietą i zaistniałymi na jej skutek niedoborami żelaza w organizmie. Dieta na anemię opiera się na tych samych zasadach, co dieta bogata w żelazo, zalecana między innymi kobietom w ciąży, kobietom mającym długie, obfite menstruacje lub też w innych przypadkach utraty dużej ilości krwi. W obydwu przypadkach dieta polega na systematycznym spożywaniu produktów o wysokiej zawartości żelaza hemowego, obecnego głównie w mięsie, podrobach, rybach oraz niehemowego zawartego w warzywach, owocach, ziarnach. W diecie na anemię, obok dużych pokładów żelaza, nie może zabraknąć także: węglowodanów złożonych, białka, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E oraz minerałów (m.in. cynku, miedzi, kobaltu, molibdenu).
Jak zwiększyć przyswajalność żelaza?
Choć najlepiej przyswajalne przez organizm jest żelazo pochodzenia odzwierzęcego (hemowe), nawet w jego przypadku wchłanialność nie jest zbyt wysoka. Jednak dzięki obecności witaminy C, absorpcja żelaza przez organizm ulega znacznej poprawie. Toteż ważną zasadą w diecie na anemię jest spożywanie produktów mięsnych, podrobów i ryb razem z owocami i warzywami bogatymi w witaminę C – pod postacią surówek, sałat, soków lub też jedzonymi w całości.
Co jeść w diecie na anemię?
W ciągu dnia najlepiej spożywać 3 większe i 2-3 mniejsze posiłki, co około 3 godziny. Codziennie w posiłkach głównych uwzględniamy w menu chude mięso, wątróbkę (lub inne podroby) bądź ryby, które spożywamy wraz ze świeżymi owocami i warzywami bogatymi w witaminę C. W miarę możliwości warto włączyć do diety surowe mięso w postaci tatara. Codzienny jadłospis powinien zawierać także: mleko i produkty mleczne, jaja, chude wędliny, produkty zbożowe (kasze, ryże, płatki i otręby zbożowe), rośliny strączkowe, orzechy i ziarna, zielonolistne warzywa.