Dieta jako czynnik wspomagający przy leczeniu schorzeń nerek

Zdecydowaną większość chorób nerek leczy się przy użyciu środków farmaceutycznych. Nefrolog zaleca odpowiednią terapię z zastosowaniem leków na określone schorzenie. Niemniej jednocześnie objawy choroby nerek można zniwelować, stosując odpowiednią dietę. Będzie to dieta nerkowa. Na czym polega?

Dieta nerkowa zależna od typu schorzenia

Tryb odżywiania się w przypadku pacjentów cierpiących na schorzenia nerek zależny będzie od tego, na co właściwie chorują. Nieco inny jadłospis dieta nerkowa powinna mieć w przypadku kamicy nerkowej u pacjenta, a inny przy niewydolności nerek lub zespole nerczycowym.

Przewlekła niewydolność nerek a dieta nerkowa niskobiałkowa

W przypadku przewlekłej niewydolności nerek lekarze zalecają pacjentom ograniczenie w codziennych jadłospisach ilości spożywanego białka, choć nie powinno się całkowicie wykluczać z codziennego menu produktów białkowych. Dieta nerkowa niskobiałkowa może obejmować spożywanie wyłącznie białka pełnowartościowego, które uwzględnia dieta mleczna. Chorzy na przewlekłą niewydolność nerek mogą spożywać m.in. jaja i mleko.

Dieta nerkowa jadłospis powinna mieć urozmaicony, a głównym źródłem węglowodanów powinny być warzywa i owoce. Najlepiej w ogóle wyeliminować tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastąpić je tłuszczami roślinnymi, dostarczającymi do organizmu niezbędnej energii.

Jeśli niewydolności nerek towarzyszą obrzęki i nadciśnienie, konieczna będzie dieta na nadciśnienie, w której ogranicza się ilość sodu. W przypadku diety niskosodowej unikamy soli, konserw, kiszonek, czy produktów wędzonych oraz wszelkich przypraw z dodatkiem soli.

Jeśli badania wykazują, że w organizmie pacjenta jest zbyt duże stężenie potasu, wówczas odpada dieta bananowa, czy też takie produkty jak:
• orzechy,
• kakao,
• czekolada,
• pomidory i ich przetwory,
• kasze,
grzyby,
• wywary mięsne i warzywne,
• ziemniaki,
• mięso.

Dieta nerkowa - przepisy

Jednym z dań, które można przygotować dla osoby chorującej na nerki, w ramach diety nerkowej, jest cukinia faszerowana ryżem i mięsem. Do potrawy tej będziemy potrzebować:
• 50 gram ugotowanego ryżu na sypko,
• 100 gram cukinii,
• 50gram wołowiny,
• łyżkę oleju rzepakowego.
Cukinię należy przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazdo nasienne. Następnie musimy obgotować w wodzie bez dodatku soli przez około 20 minut 0,25 szklanki ryżu, a wołowinę gotować w oddzielnym garnku w dużej ilości wody. Po ugotowaniu, mięso wyjmujemy i mielimy, a następnie dodajemy do ryżu i mieszamy z dodatkiem oleju rzepakowego. Gotowy farsz przekładamy do cukinii, którą wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut pod przykryciem, przy temperaturze 180 stopni Celsjusza, do zapieczenia.

Na deser przy diecie nerkowej przygotować można mus z gotowanego jabłka. Będziemy potrzebować do niego:
• duże jabłko,
• cynamon,
• listki melisy,
• sok z cytryny.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy pestki i gniazdo nasienne, a następnie gotujemy w dużej ilości wody. Po ugotowaniu wyciągamy jabłko z wywaru i miksujemy blenderem. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy mus ozdobiony listkami melisy i posypany cynamonem.

Sprawdź, jak odchudziliśmy popularne dania: spaghetti z cukinii, omlet z mąki cieciorkowej

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.