Na czym polega dieta zupowa?

Stosując dietę zupową można pozbyć się kilku kilogramów w krótkim czasie. Oto główne zasady i przykładowy jadłospis w diecie zupowej.

Dieta zupowa – restrykcyjna, a jednak nie do końca...

Podobnie, jak dieta płynna, dieta zupowa polega na usunięciu z menu produktów o konsystencji stałej. W diecie płynnej spożywamy jednak koktajle i soki, natomiast w diecie zupowej – zupy. Zaletą tej diety jest jej różnorodność – nie musimy ograniczać się do jednego typu zupy (przeciwieństwem jest tutaj dieta kapuściana), dzięki czemu unikamy monotonii, a tym samym dajemy sobie większe szanse na uzyskanie spodziewanych efektów.

Jakie są główne zasady diety zupowej?

W diecie zupowej jemy tylko zupy warzywne, gotowane bez mięs, zasmażek, śmietany, makaronów, ryżu. Zupy komponujemy z dowolnych warzyw (np. marchew, pomidor, burak, cukinia, por, ogórek, brokuł), szczególnie wskazana jest kapusta. Unikamy warzyw strączkowych. Do doprawiania używamy ziół i przypraw korzennych, sól zastępujemy sosem sojowym. Zupy spożywamy w dowolnych ilościach.

Jakie efekty można uzyskać na diecie zupowej?

W ciągu tygodnia można zgubić od ok. 5 kg do 8 kg. Warto jednak zwrócić uwagę na opinie dietetyków o diecie zupowej – nie powinna trwać ona dłużej niż tydzień. W dalszych dniach należy zacząć wprowadzać także inne zdrowe pokarmy (w tym chude mięso i nabiał, świeże owoce, produkty pełnoziarniste).

Dieta zupowa – jadłospis

Poniedziałek: zupa z białej kapusty i włoszczyzny

Wtorek: zupa-krem z dyni i marchwi

Środa: zupa z cukinii, bakłażana, papryki, pomidora i fasolki szparagowej

Czwartek: zupa z kapusty włoskiej i pomidorów

Piątek: zupa brokułowa

Sobota: barszcz z buraków i dowolnych warzyw

Niedziela: zupa ogórkowa z ziemniakami

Dieta zupowa – przepis na prostą zupę z włoskiej kapusty i pomidorów

Czas przygotowania wraz z gotowaniem: 1,5 h

Składniki:

pół główki niedużej kapusty włoskiej
puszka pomidorów
1 por
1 duża marchew
pęczek koperku lub koperek suszony
przyprawy: sos sojowy, papryka słodka i ostra, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, cząber

Opis przygotowania:

Kapustę siekamy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dużą szczyptę kminku, gotujemy. Pora i marchew kroimy w talarki i podsmażamy. Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy pomidory, pora, marchew, gotujemy zupę przez kolejnych kilkanaście minut. Dodajemy posiekany koper i pozostałe przyprawy, gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Poznaj przepisy na witaminowe shoty - samo zdrowie!

 

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.