Dieta lniana, czyli sposób na piękną sylwetkę

Dieta lniana (podobnie jak dieta dla modelek czy dieta owocowa) należy do grupy najskuteczniejszych diet odchudzających - pozwala schudnąć nawet 2 kilogramy w ciągu tygodnia, a zdaniem niektórych i więcej. W dodatku świetnie poprawia urodę - nie tylko kształtując sylwetkę, lecz również upiększając wygląd paznokci i włosów. Produkty z lnu obecnie są nieco zapomniane, co jest wielkim błędem. Len jest bowiem bardzo zdrowy, a przy tym wspomaga zrzucanie kilogramów, bowiem między innymi zmniejsza apetyt i pomaga spalać tkankę tłuszczową. Co warto wiedzieć o diecie i jak wygląda przykładowe menu?

Dieta lniana – czemu odchudzająca?

Len jest rośliną z rodziny lnowatych, który obejmuje około 180 gatunków, rosnących na różnych kontynentach. W Polsce spotyka się 6 gatunków zdziczałych oraz kilka uprawnych, z których najważniejszy jest len zwyczajny. Len posiada lekko przeczyszczające właściwości, wpływając pozytywnie na układ trawienny, a dodatkowo potrafi poradzić sobie z chorobami skóry oraz wykazuje działanie podobne do tranu. Te właściwości lnu znane były od dawna – od niedawna zaś wiadomo, że dieta lniana przynosi wspaniałe efekty odchudzające! 

Len wywołuje uczycie sytości, więc nie jesteśmy wciąż głodni. Ponadto zmniejsza apetyt, zatem mamy wręcz mniejszą ochotę na jedzenie. Najczęściej w czasie diety rezygnuje się z tłuszczu, co jest zasadne, ale nie we wszystkich przypadkach. Tłuszcz zawarty w oleju lnianym zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, konieczne do produkcji ejkanozydów, czyli hormonów odpowiedzialnych między innymi za magazynowanie tłuszczu czy poprawne trawienie.

Choć dieta jest zdrowa, przed przejściem na nią warto zawsze wykonać choćby podstawowe badania oraz skonsultować się z lekarzem - powinno to poprzedzać każdą, diametralną zmianę sposobu żywienia, gdyż dla niektórych nie jest ona wskazana. Wówczas możemy być pewni, że dieta pomoże naszej sylwetce, ale i nie zaszkodzi zdrowiu.

Dieta lniana – najlepsze przepisy

Świetnym sposobem na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów jest dieta lniana. Jadłospis obejmuje przede wszystkim produkty lniane, jak siemię lniane czy olej lniany, ale to rzecz jasna nie wszystko. Produkty z lnu mają być jedynie dodatkiem do innego pożywienia - wzbogacamy nimi dietę, a nie zastępujemy co innego. Nie wolno nam jeść jedynie cukru (w tym również słodzonych rzeczy, jak na przykład soków w kartonach), lecz również i innych tłuszczów poza lnianym – w dodatku tłoczonym na zimno.

Wskazane jest za to spożywanie:
- warzyw (zwłaszcza zielonych)
- świeżych owoców
- ryb morskich
- pieczywa z pełnego przemiału lub płatków nieoczyszczonych
- produktów mlecznych, jak jogurty naturalne czy maślanka

Dieta lniana to sposób na super linię. Musimy jednak pamiętać o tym, by spożywać jedynie 1200 kalorii dziennie i by dieta nie trwała dłużej niż 3 tygodnie (choć można ją wykonywać wiele razy w roku).

Jak przygotowywać produkty lniane?

Olej z lnu nadaje się do spożywania na surowo. Siemię lniane wystarczy zalać gorącą wodą, by spęczniało i utworzyło kaszkę. Oczywiście, ziarenka trzeba najpierw zmielić, choć można je również kupić już w wersji mielonej. Po zmieleniu nadaje się do dodawania do wszystkiego – na przykład do jogurtu naturalnego, sałatki owocowej, a nawet koktajlu z owoców.

Oto jeden z przykładowych przepisów z wykorzystaniem lnianej kaszki: kaszkę lnianą (3 łyżki) można wymieszać ze szklanką gorącego mleka, łyżeczką miodu, posiekanymi orzechami laskowymi oraz rodzynkami. W ten sposób powstanie pyszne śniadanie, które zapewni nam energię na cały poranek! W dodatku jego przygotowanie jest szybkie - trwa zaledwie kwadrans.

Zobacz 7 kroków, dzięki którym zadbasz o swój wygląd i dobre samopoczucie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.