Dieta niskobiałkowa - jak ją stosować?

Dieta niskobiałkowa jest dietą lekkostrawną, w której należy ograniczać spożycie produktów zawierających duże ilości białka. Zaleca się ją w chorobach nerek i wątroby, które przebiegają z niewydolnością tych narządów. Przedstawiamy podstawowe założenia tej diety.

Dieta niskobiałkowa jest dietą lekkostrawną, w której należy ograniczać spożycie produktów zawierających duże ilości białka. Zaleca się ją w chorobach nerek i wątroby, które przebiegają z niewydolnością tych narządów. Przedstawiamy podstawowe założenia tej diety.

Charakterystyka diety niskobiałkowej

W przeciwieństwo do diety wysokobiałkowej, np. diety Dukana, dieta niskobiałkowa polega na zmniejszeniu ilości spożywanego na co dzień białka do granic tolerancji tego składnika przez daną osobę. Ma to na celu zapobieganie nadmiernej produkcji toksycznych dla organizmu produktów przemiany białkowej, co chroni wątrobę i nerki zmienione pod wpływem toczących się stanów chorobowych.
Dieta niskobiałkowa dostarcza od 40 do 50 gram białka na dobę, czyli około 0,6-0,7g na kilogram masy ciała człowieka. W przypadku zaawansowanej niewydolności nerek lub wątroby zaleca się zastosowanie diety bezbiałkowej, wykluczającej spożycie białka lub redukujące je poniżej 40g na dobę. Jednocześnie dieta tego rodzaju powinna realizować zapotrzebowanie energetyczne człowieka, na poziomie około 2000-2500 kcal na dobę.

Dieta niskobiałkowa - co można jeść?

Stosując dietę niskobiałkową, poszczególne produkty i potrawy należy przyrządzać metodą gotowania, pieczenia lub duszenia. Do gotowych potraw można dodawać niewielkie ilości tłuszczu, w postaci masła lub oleju, a np. zupy czy sosy doprawia się zawiesiną z mąki i śmietany lub jogurtu, kefiru lub mleka. Potrawy można zakwaszać kwaskiem cytrynowym, świeżym sokiem z cytryny, kwaśnym mlekiem, serwatką, a nawet galaretką czy kisielem owocowym. Wszystkie posiłki przyrządza się bez soli, którą zastępuje się świeżymi lub suszonymi przyprawami, np. pietruszką zieloną, selerem naciowym, papryką, kminkiem, bazylią, miętą, estragonem i innymi. Z uwagi na wysoką zawartość potasu i wody w warzywach i owocach, zmniejsza się ich spożycie. Potas można wypłukać natomiast z ziemniaków i warzyw poprzez moczenie.

Dieta niskobiałkowa - jadłospis

Istnieje wiele przepisów wykorzystywanych w diecie niskobiałkowej. Przykładowy jadłospis dla takiej diety może wyglądać następująco:
• Śniadanie - herbata z cytryną, pieczywo niskobiałkowe (100 g) z masłem (15 g), serem twarogowym (50 g) i przecierem owocowym (100 g) oraz miodem (40 g).
• II śniadanie - bułka niskobiałkowa (50 g), z margaryną miękką (10 g) i pomidorem obranym ze skórki (100 g).
• Obiad - żurek z ziemniakami(zupa 250 ml z ziemniakami 100 g), danie główne - makaron nitki (70 g), z włoszczyzną (100 g) i z mięsem (50 g).
• Podwieczorek - mus owocowy (100 g) z bitą śmietaną (40 g).
Kolacja - ryż z jabłkami (70 g ryżu i 100 g jabłek),
• bawarka (herbata z mlekiem - 150 g).

Szacuje się, że przy diecie niskobiałkowej dzienne spożycie białka ogółem powinno wynosić 8% sumy dobowego zapotrzebowania energetycznego, tłuszcz 30%, a węglowodany 62%. 

Sprawdź, które 5 produktów spowalnia metabolizm

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.