Doktor Marek Bardadyn, ekspert w dziedzinie odżywiania i odchudzania , jest autorem diety strukturalnej. Dieta ta przede wszystkim pomaga odmłodzić i zregenerować organizm. Ponadto, będąc na diecie strukturalnej chudniemy – przyspiesza się przemiana materii, przez co masa ciała spada. Głównym założeniem tej diety jest spożywanie dużej ilość produktów z listy stworzonej przez dr Bardadyna. Produkty te są naturalne i mają wysoka zawartość składników odżywczych ( witaminy , przeciwutleniacze, składniki mineralna).
Dieta ta nie należy do tych, podczas których rezygnujemy z wszystkich przyjemności czy odmierzamy składniki co do grama i kalorii . Jest tak, ponieważ nie jest to dieta, która ma jedynie odchudzić - ma również oczyścić nasz organizm z toksyn . Stosować może ją prawie każdy - osoby, które chcą zadbać o siebie i swoje zdrowie lub takie, które chcą schudnąć. Doktor Bardadyn uważa, że można dietę tą również stosować, aby przeciwdziałać depresji, miażdżycy lub rozwojowi cukrzycy . Czas stosowania diety jest sprawą indywidualną. Po osiągnięciu celu można ją zakończy. Ważne jest to, że w trakcie diety strukturalnej nie liczysz kalorii!
Dobrze stosowana dieta strukturalna prowadzi do utraty masy ciała, oczyszczenia organizmu z toksyn i obniżenia wieku biologicznego. Powinny również polepszyć się wyniki badań krwi i cholesterolu. Dieta strukturalna sprawi, że organizm się wzmocni, a co za tym idzie - poczujesz się lżej, twoje samopoczucie się poprawi i będziesz mieć dużo nowej, pozytywnej energii .
Produkty zbożowe: kasza gryczana, płatki owsiane, zarodki pszenne, kasza jaglana , otręby pszenne, kiełki pszenicy
Tłuszcze: olej lniany , olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło
Owoce: awokado, jagody czarne, wiśnie, ananas, banan
Napoje: woda mineralna, zielona herbata , napar ze skrzypu, sok brzozowy, kakao
Warzywa: czosnek, kapusta , marchew, brokuł, rzeżucha
Orzechy i pestki: nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane , sezam, orzechy brazylijskie
Produkty białkowe: soczewica, jaja , soja, tofu, tuńczyk
Inne: melasa trzcinowa, gorzka czekolada , drożdże piwne.
Frittata z cebulą i pomidorem
Składniki:
- 2 jajka
- średnia cebula
- średni pomidor
- łyżeczka oliwy
- sól, oregano
- łyżka posiekanego szczypiorku
- kromka pieczywa razowego
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż cebulę na oliwie na małej patelni z żaroodpornym uchwytem. Rozbij jajka do miseczki, dokładnie je wymieszaj z solą i wlej na patelnię z cebulą. Podsmaż chwilę aż jajka lekko się zetną od spodu. Zdejmij patelnię, połóż na jajkach 3 dość grube plastry pomidora, posyp oregano i wstaw patelnię na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 200C. Podaj posypaną świeżym posiekanym szczypiorkiem z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
Przepis pochodzi ze strony www.dietastrukturalna.pl.