Kurkuma jest bardzo popularna w hinduskich aptekach. Wykorzystuje się ją od wieków w ajurwedyjskiej medycynie – leczy infekcje, choroby oraz pomaga przy gojeniu się ran. Nam jest bardziej znana jako przyprawa , której używamy przygotowując dania indyjskie. Można ją kupić w sklepie w dziale z przyprawami.
Kurkuma zmniejsza szybkość magazynowania tłuszczu w komórkach wątroby. Ponadto wykazuje działanie termogeniczne i przyczynia się do szybszej regeneracji po wysiłku fizycznym. Aby rzeczywiście przynosiła pożądane efekty, należy spożywać dziennie około jedną łyżeczkę dziennie.
Aktywnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Polepszenie się trawienia jest jedną z najlepszych i najważniejszych korzyści spożywania kurkuminy. Ponadto, kurkuma jest doskonała przy dolegliwościach takich jak niestrawności czy wzdęcia.
Kurkuma jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym – łagodzi bóle mięśni i stawów. Zawiera również dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki którym łagodzi stres i jest znakomitym lekiem antydepresyjnym.
Składniki:
- szklanka gorącej wody
- kawałek startego świeżego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka miodu
- szczypta pieprzu cayenne
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Zagotuj wodę, dodaj starty imbir, pieprz i kurkumę. Wymieszaj. Odstaw na chwilę pod przykryciem. Dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu, jednak pamiętaj, żeby go nie dodawać do wrzątku - miód może stracić swoje właściwości.