ZDROWY PRZEPIS: jaglany zakwas na żurek

Święta coraz bliżej, więc warto zastanowić się już teraz, co znajdzie się na naszym stole. Nasza dzisiejsza propozycja to zdrowy, jaglany zakwas na wielkanocny żurek. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki na pół litra zakwasu, które wystarczą na około 5 litrów zupy.

Składniki:

- pół szklanki mąki jaglanej

- pół litra letniej, przegotowanej wody

- 1 ząbek obranego, przekrojonego czosnku

- skórka od chleba na zakwasie (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Dokładnie umyj duży słoik, wyparz go i osusz. Następnie dodaj do niego wszystkie potrzebne składniki i wymieszaj łyżką.

Nakryj słoik ściereczką i obwiąż dokładnie sznurkiem. Odstaw na 3-7 dni w ciemne miejsce.

W przeciągu tego czasu postaraj się kilka razy zamieszać zakwas.

Kiedy będzie już gotowy (wystarczająco kwaśny) przestaw go do lodówki i trzymaj w niej do czasu przygotowywania zupy.

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ .

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.