SUPERPRZEPIS: jaglany creme brulee

Creme brulee to jeden z najbardziej znanych deserów świata! W oryginalnej wersji powstaje między innymi z żółtek i tłustej śmietany, dlatego jest bardzo kaloryczny. My jednak polecamy ten słodki przysmak w wersji fit! Koniecznie wypróbujcie! :)

Czas przygotowani: 30 minut

Składniki:

- 1/3 szklanki kaszy jaglanej

- 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego

- 1/4 szklanki oleju kokosowego

- 1/4 szklanki cukru trzcinowego

- ziarenka z 1 laski wanilii

- 1/4 łyżeczki soli morskiej

.. .

Przygotowanie:

Wypłucz dokładnie kaszę jaglaną, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Z przygotowanego mleka odlej pół szklanki i odstaw je na bok. Do rondelka włóż wszystkie pozostałe składniki. Przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut.

Kiedy kasza będzie bardzo miękka zdejmij garnek z ognia i zblenduj na bardzo gładką masę. Podczas blendowania powoli dolewaj odstawione wcześniej mleko do momentu, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.

Tak przygotowany krem przelej do przygotowanych kokilek. Odstaw je do przestudzenia na 30 minut na blat i dopiero po tym czasie przełóż je do lodówki na kolejne 40 minut.

Kiedy creme brulee już się schodzi, obsyp go na wierzchu cukrem. Jeżeli masz specjalny palnik, wierzch możesz opalić, dzięki czemu powstanie apetyczna rumiana skórka.

Creme brulee jest już gotowy do zjedzenia! :) Możesz go podawać ze świeżymi owocami lub zjeść samego. Smacznego!

.. .

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ .

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.