Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia i studzenia
Składniki na duży słoik:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki pestek dyni
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki miodu (może być syrop z agawy albo syrop klonowy)
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wszystkie produkty (poza suszonymi owocami) wsyp do miski i wlej syrop. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą i delikatnie skleją, wyłóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp delikatnie po wierzchu cynamonem.
Piecz przez około 30 minut. Raz na jakiś czas możesz przemieszać całość, żeby równomiernie się upiekła i zarumieniła.
Upieczone orzechy wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Kiedy przestygną połam je, dodaj suszone posiekane owoce i wymieszaj. Przesypać do słoika.
Granolę możesz dodawać do wielu rzeczy. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym lub z mlekiem.
Pamiętaj, że za każdym razem możesz swoją granolę modyfikować, dodając różne składniki i eksperymentując!
Z granoli możesz też uformować małe batoniki albo babeczki, które będziesz mogła zabierać ze sobą do pracy.
WIĘCEJ PROSTYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ .