recipeshubs.com
Cieciorka ma lekko orzechowy smak i świetnie smakuje w tej wersji. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą ją chrupać także osoby będące na diecie.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta mielonego chili
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sitku, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez kolejne 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie - ten trik sprawi, że będzie jeszcze bardziej chrupiąca. (Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką).
Smacznego!