• Link został skopiowany

Prosty przepis: pieczona ciecierzyca. Zdrowa i łatwa przekąska

Jeśli szukacie pomysłu na zdrową, wartościową przekąskę, to nie możecie przejść obojętnie obok pieczonej ciecierzycy! Jest bogata w składniki mineralne, witaminy oraz błonnik. Idealnie sprawdzi się jako przekąska dla osób aktywnych. Możecie ją zabrać do pracy, na uczelnię lub podać na imprezie.
pieczona cieciorka
recipeshubs.com

recipeshubs.com

Cieciorka ma lekko orzechowy smak i świetnie smakuje w tej wersji. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą ją chrupać także osoby będące na diecie.

Składniki:

- 1 puszka ciecierzycy (można użyć suchej uprzednio namoczonej i ugotowanej)

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1/4 łyżeczki soli morskiej

- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

- 1/4 łyżeczki kurkumy

- szczypta mielonego chili

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.Ciecierzycę wypłukać i odsączyć na sitku, następnie wysypać na papierowy ręcznik i osuszyć. Przenieść ją na blachę i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyjąć ją i wymieszać w misce z pozostałymi przyprawami, solą i oliwą. Ponownie wyłożyć na blachę i piec przez kolejne 15 minut, aż cieciorka będzie chrupiąca. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim cieciorkę, aż ostygnie - ten trik sprawi, że będzie jeszcze bardziej chrupiąca. (Można ją również przed podaniem wymieszać z drobno posiekaną pietruszką).

ss
ss thenutritionpost.com
thenutritionpost.com

Smacznego!

Więcej  historii znajdziesz  TU .

Więcej o: