Spagetti carbonare - najbardziej kaloryczne
Możemy wybrać bardzo lubiane i popularne spaghetti carbonare, jednak wówczas musimy liczyć się z tym, że takie danie nie należy do zbyt dietetycznych. Jest ono najczęściej przyrządzane z boczku, sera i śmietany. Często dodawane są do niego również grzybki. Jak widać, wymienione składniki nie należą do dietetycznych. Ser to dla wielu nieodłączny element spaghetti. Istnieje nawet sos oparty głównie na serach, w którym powinny się znaleźć ich cztery rodzaje. Taka potrawa może będzie sycąca i pyszna, ale będzie również tykającą bombą kaloryczną.
Spaghetti - jak przygotować zdrową wersję?
Jeśli chcemy stworzyć urozmaiconą, ale bardziej dietetyczną wersję popularnego włoskiego dania postawmy na niestandardowe rozwiązania. Zamiast zwykłego pszennego makaronu wybierzmy ten orkiszowy lub razowy. Świetnie sprawdza się także makaron z mąki durum. Ma on nie tylko mniej kalorii od tradycyjnego, ale jest również dobry w smaku, ponieważ bardzo trudno go rozgotować. W przypadku sosu nie stawiajmy na gotowe produkty. Sosy w słoiczkach lub torebkach są wysokokaloryczne, a oprócz tego nie dorównują smakiem i aromatem tym robionym własnoręcznie. Do zrobienia sosu do spagetti przydadzą się pomidory. To na ich bazie powstaje najpopularniejsze spaghetti bolonese, które cieszy się sympatią smakoszy na całym świecie. Możemy użyć pomidorów świeżych lub z puszki. Nie tylko należą do niskokalorycznych , ale także mają niezwykłe właściwości zdrowotne. Pomidory przyczyniają się bowiem do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory. Do sosu możemy dodać niemal dowolne warzywa w zależności od swoich preferencji. Świetnie sprawdzą się pokrojone w cienkie paseczki marchewki, czy główki brokuł. Jeśli chcemy zrobić nieco mniej tradycyjny sos możemy zdecydować się np. na spagetti ze szpinakiem. Wówczas świetnym dodatkiem będzie ser. Pamiętajmy jednak, że niemal każdy rodzaj sera ma sporo kalorii. Jednak jeśli nie jadamy go notorycznie możemy pozwolić sobie na mały dodatek do naszego spagetii, najlepiej w postaci parmezanu. Dopełnieniem sosu będzie pyszny i zdrowy czosnek. Doda on smaku całemu daniu, świetnie sprawdza się w niemal każdym rodzaju spagetii.
Spaghetii to danie, które możemy dowolnie ulepszać i modyfikować. Zamiast tradycyjnego spaghetti po bolońsku może warto postawić na nieco zdrowsze spagetti z tuńczykiem? To znane i lubiane włoskie danie może być nie tylko pyszne, ale i zdrowe pod warunkiem, że wybierzemy do niego odpowiednie dodatki.