Lekki sos tatarski - składniki
Tatarski sos wcale nie straci na smaku, jeżeli zastąpisz kaloryczny majonez jogurtem naturalnym. Jest on bardzo lekkim zamiennikiem, wpływa doskonale na trawienie, a także pozwala odbudowywać florę bakteryjną jelit. Dzięki temu przygotowany na jego bazie sos tatarski domowy, pozwoli zapobiegać wzdęciom oraz zauważalnie wzmocni odporność całego organizmu.
Przepis na sos tatarski powinien następnie uwzględniać dodanie żółtek jaj. Należy więc wrzucić jajka do wody i gotować przez około dziesięć minut, co sprawi, że będą odpowiednio twarde. Po wyjęciu z gorącej wody trzeba będzie jeszcze je ostudzić, po czym możemy już zdjąć z nich skorupkę. Teraz przechodzimy do oddzielenia żółtka od białka, po czym żółtko kroimy na małe kosteczki. Aby sos tatarski wpłynął jednak pozytywnie na nasze zdrowie, warto wybierać koniecznie ekologiczne jajka od kur z wolnego wybiegu.
Następnym niezbędnym składnikiem domowego sosu tatarskiego będą ogórki konserwowe lub kiszone. Podobnie jak w przypadku jajek, kroimy je na małe kosteczki. Za sprawą dużej ilości ogórków w sosie tatarskim, ten pyszny dodatek do potraw jest zarazem bogaty między innymi w witaminę A, C oraz witaminy z grupy B . Ogórki jako składnik tradycyjnego sosu tatarskiego wpływają także pozytywnie na wygląd skóry oraz pozwalają usunąć z organizmu nagromadzone toksyny. Obniżają ponadto poziom złego cholesterolu i regulują ciśnienie.
Grzyby w domowym sosie tatarskim
Domowy sos tatarski nie może się również udać bez dodatku musztardy oraz grzybów . Polecamy zwłaszcza leśne borowiki lub maślaki, jednak można zdecydować się także na dodanie łatwo dostępnych pieczarek. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że składnik ten jest wyjątkowo niskokaloryczny, gdyż borowiki liczą zaledwie 33 kalorie, podczas gdy pieczarki tylko 15 kalorii! Zarazem są one źródłem wielu cennych minerałów, takich jak magnez, potas, fosfor, miedź, cynk, żelazo, selen czy mangan. Oprócz tego zawierają bardzo wiele ważnych dla zdrowia witamin, na czele z witaminą E oraz B12. Dietetyczny sos tatarki będzie zatem doskonałym uzupełnieniem diety osób przebywających na diecie wegetariańskiej.
Dobry przepis na sos tatarski musi jeszcze uwzględniać nieco bogatej w witaminę C zieleniny, najlepiej szczypiorek i cebulkę. Można także dodać wyśmienicie wzmacniający odporność chrzan, a ostatecznie domowy sos tatarski przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną bogatej w minerały soli himalajskiej. Zamiast niezdrowego i tuczącego białego cukru, tatarski sos można posłodzić odrobiną niskokalorycznego ksylitolu , miodu lub stewii.
Sos tatarski do jajek, sałatek i dań mięsnych!
Przygotowanie zgodnie z powyższymi wskazówkami domowego sosu tatarskiego to absolutna gwarancja otrzymania lekkiego, zdrowego i naprawdę pysznego dodatku do potraw. Mogą bez najmniejszych wyrzutów sumienia spożywać go wszystkie osoby podejmujące się treningu sportowego, a także będące na redukującej tkankę tłuszczową diecie . Tradycyjny sos tatarski bez majonezu jest bowiem daniem niskotłuszczowym, dlatego jego spożywanie nie wiąże się z ryzykiem tycia. Składniki wchodzące w skład takiego sosu zawierają jednocześnie spore ilości błonnika, który skutecznie wspomaga proces odchudzania, a zarazem pozwala na długo zachować uczucie sytości. Dzięki temu znacząco spada ochota na podjadanie między posiłkami.
Domowy sos tatarski doskonale komponuje się zwłaszcza z daniami mięsnymi i rybą. Prawdziwe niebo w gębie stanowią również jaja w sosie tatarskim, który z powodzeniem może zastąpić wysokokaloryczny majonez. Za sprawą sosu tatarskiego, niespotykanego dotąd smaku nabierze ponadto dosłownie każda sałatka. Sos tatarski w wersji fit to zatem niezastąpiony dodatek do potraw, który wprost musi się znaleźć w diecie każdego amatora aktywności sportowej!