Dietetyczne przepisy na święta: tofu po grecku [PRZEPIS]

Potrawy świąteczne nie muszą być kaloryczne! Udowadnia to szef kuchni Wygodnadieta.pl - Mariusz Tyszka, który przygotował przepis na tofu po grecku.

Tofu po grecku (przepis na wegetarian)

Składniki na 6 porcji : 2 opakowania tofu, 3 duże marchewki, mała pietruszka, cukinia, pieczona papryka obrana ze skórki, 2 średnie cebule, mały koncentrat pomidorowy, sok z 1/2 cytryny, łyżeczka cukru, zioła prowansalskie, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie : Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oliwie z oliwek. Do zeszklonej cebuli dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Warzywa gotujemy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Jeżeli warzywa po kilku minutach nie puszczą soku, dodajemy trochę wody i cukier. Po około 10 minutach dodajemy startą cukinię i posiekaną w drobne paski pieczoną paprykę. Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i pieprz.? Tofu kroimy na plastry, panierujemy je w mące razowej wymieszanej z ziołami prowansalskimi i smażymy na oliwie z oliwek z dwóch stron. Gotowy ostudzony sos układamy na plasterkach tofu.

134 kalorie na 100 g; białko: 11,6 g; tłuszcz: 5 g; węglowodany: 14,7 g; błonnik: 3,9 g

Więcej o: