Dieta na piątkę
Cały program trwa 5 tygodni. Należy spożywać 5 posiłków dziennie - taka liczba posiłków "podkręci" nasz metabolizm, przy jednoczesnym zniwelowaniu uczucia głodu. Każdy posiłek powinien zawierać 5 składników odżywczych (błonnik, zdrowe tłuszcze, węglowodany o niskim IG - indeksie glikemicznym, pełnowartościowe i niskotłuszczowe białko oraz napoje bez dodatku cukru, tj. herbata, kawa, woda mineralna w ilości minimum 2 litrów na dobę).
Dopuszczalne jest 5 dni oszustwa (raz w tygodniu można sobie pozwolić na kontrolowane "pofolgowanie sobie" i lekkie odstępstwa od diety, oczywiście bez skrajnego obżarstwa)
Przez 5 dni w tygodniu powinno się ćwiczyć przez 25 minut - nie są wymagane forsowne, długotrwałe treningi, lecz ćwiczenia ogólnorozwojowe o umiarkowanym lub lekkim stopniu intensywności. Według Harley'a bez aktywności fizycznej strata zbędnych kilogramów jest znacznie utrudniona.
Metoda Pasternaka - chudnij zdrowo i bez efektu jo jo
Metoda Pasternaka nie jest restrykcyjnym sposobem odżywiania, nie są bowiem określane dokładne porcje posiłków, z tym że dzienna kaloryczność nie powinna przekraczać 1400 kcal. Odpowiednio zbilansowany jadłospis, oparty na łatwych w przygotowaniu potrawach wg autora gwarantuje utratę wagi, bez ryzyka wyniszczenia organizmu. Elementy tej diety warto stosować na co dzień, można ją traktować jako gotowy przepis na poprawę jakości życia - zarówno kondycji fizycznej jak i psychicznej. O skuteczności diety świadczyć mają również nienaganne sylwetki gwiazd otwarcie przyznających się do stosowania diety pięciu czynników. Sam Pasternak twierdzi, iż wprowadzając sugerowane przez niego zasady żywienia w połączeniu z aktywnością ruchową możemy stracić do 7kg w ciągu pięciu tygodni, nie ryzykując efektem jo-jo. Podsumowując, dieta pięciu czynników stanowi połączenie sposobu odżywiania z aktywnym stylem życia, czego efektem mają być korzystne zmiany w sylwetce - trwałe pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej, w połączeniu z poprawą kondycji psychicznej.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
Wariant I: Omlet z 10 ubitych białek, wymieszanych z naturalnym serkiem homogenizowanym (ok. 100 g) lub serkiem ziarnistym, z dodatkiem warzyw np. kolorowych papryk oraz świeżych ziół (szczypiorek, koperak, natka pietruszki)
Wariant II: Jajecznica z 5 białek, pomidorów i chudej wędliny (2-3 plasterki)
Wariant III: tost francuski
Przekąska:
Wariant I: Koktajl z truskawek (szklanka) i jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
Wariant II : Serek wiejski (ok. 150 g), jabłko
Wariant III: Niskotłuszczowy jogurt naturalny (ok. 150g), nektarynka
Lunch:
Wariant I: Około 150 g piersi z indyka, sałatka z sałaty i pomidorków koktajlowych, kromka pieczywa razowego.
Wariant II: sałatka z gotowanego mięsa drobiowego (100g), pomidorów, 3 jaj, cebulki i świeżych ziół, z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek
Wariant III: 150 g polędwicy wołowej grillowanej, gotowane brokuły, sałatka z pomidorów
Podwieczorek:
Wariant I: sałatka owocowa
Wariant II: koktajl z owoców sezonowych lub mrożonych
Wariant III: sałatka z tuńczyka ( 80g tuńczyka, cebulka, pomidor, ogórek kiszony, szczypiorek)
Kolacja:
Wariant I: 150 g piersi z kurczaka gotowane na parze z warzywami (marchewką, selerem, cukinią), 50g dzikiego ryżu
Wariant II: Łosoś pieczony na grillu ( 150 g), kalafior gotowany na parze, sałatka z pomidorów, 50 g pełnoziarnistego ryżu
Wariant III: kurczak po seczuańsku
Artykuł pochodzi ze strony www.potreningu.pl