1. Isa Isabella - podsmażona cukinia + serek philadelphia z łososiem. Pycha!
Składniki na sos:
cebulka dymka, pół małej cukinii pokrojonej w plasterki, 100 g wędzonego łososia, opakowanie serka philadelfhia, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Sposób przygoowania:
Cebulkę posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojonego łososia. Smaż przez minutę. Całość wymieszaj z serkiem, dopraw i gotuj kilka minut na małym ogniu.
2. Agnieszka - czosnek podsmazony na oliwie z oliwek plus pomidorki koktajlowe i bazylia. Pycha!
Składniki:
ząbek czasnku drobno posiekany, oliwa z oliwek, 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, świeża bazylia, pieprz, sól, ew. parmezan
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej czosnek. Uważaj żeby zbyt mocno się nie zrumienił, bo będzie gorzki. Wrzuć pomidorki koktajlowe, wymieszaj i podgrzewaj około 5 minut, aż będą miękkie. Wrzuć bazylię, dopraw. danie możesz udekorować płatkami parmezanu.
3. Mag Da Kukwa - figi, ser gorgonzola, roszponka, rukola
Składniki:
3 figi, garść roszponki, garść rukoli, kawałek sera gorgonzola, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Na oliwie smaż przed 15 minut przekrojone na pół figi. Dodaj je do ciepłego makaronu. Dorzuć roszponkę, rukolę i porwany na kawałki ser. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4. Sylwia - makaron z cebulą i pieczarkami
Składniki:
2 małe cebule, 10 pieczarek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Cebulki pokrój w talarki i podsmaż na oliwie. Podlej je wodą i skrop octem balsamicznym. Dorzuć pokrojone w ćwiartki pieczarki. Kiedy będą miękkie, dopraw sos solą i pieprzem. Możesz także urozmaicić smak dania curry lub odrobiną chilli.
5. Magdalena - łosoś+szpinak
Składniki:
100 g łososia wędzonego, 2 garście świeżego szpinaku, małe opakowanie jogurtu naturalnego, skórka starta z cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmaż czosnek. Dorzuć szpinak i smaż chwilę, aż zacznie być miękki. Dodaj pokrojonego łososia i skórkę z cytryny. Po chwili dolej jogurt naturalny. Sos zdejmij z ognia. Zamieszaj i dopraw.
zobacz inne makaron w