Jakie ma właściwości?
Ocet winny stosowano już w starożytności. Odmianie powstałej w procesie fermentacji jabłek przypisuje się korzystny wpływ na zdrowie. Jednak, kierując się naukowymi przesłankami, potrzeba więcej badań potwierdzających jego prozdrowotne właściwości. Dlaczego więc zaliczany jest do jednych najzdrowszych produktów na świecie? Naturalnie mętny, niepasteryzowany ocet jabłkowy dostarcza witamin, minerałów, aminokwasów, enzymów, kwasów organicznych (mlekowy, cytrynowy, octowy). Wspomagając i pobudzając pracę wątroby, pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Pektyny przyspieszają metabolizm oraz ułatwiają trawienie pokarmów. Wszystko razem pozwala polepszyć regenerację, zachować równowagę kwasowo-zasadową, zwalczać infekcje. W świetle jednego z najnowszych badań, ocet jabłkowy, regulując poziom cukru i insuliny, ułatwia odchudzanie osobom z gorszą wrażliwością insulinową i syndromem metabolicznym.
Jak pić?
Istnieją kuracje i receptury na poszczególne dolegliwości. Można zacząć od 2-4 łyżeczek dziennie, ale najlepiej stosować ocet jabłkowy po prostu jako dodatek kulinarny do potraw, sałatek, dressingów, przy czym ilość zależy od upodobań smakowych. Dobrą strategią jest dodanie octu jabłkowego do posiłku zawierającego większą ilość węglowodanów - pomoże wyregulować poziom cukru krwi. Naturalny, niepasteryzowany ocet jabłkowy jest powszechnie dostępny, ale można przygotować go samodzielnie, najlepiej z owoców, przy których uprawie nie stosowano sztucznych środków ochrony roślin.
Jakie ma właściwości?
Cytryna i limonka mają opinię niezwykle zdrowych owoców. I słusznie, zawierają bowiem liczne składniki biochemiczne, z przewagą zasadowych. Choć cytryna jest kwaśna w smaku, w żołądku daje odczyn zasadowy (jak każdy dojrzały owoc). Wspomaga pracę wątroby, wydzielanie żółci i układ trawienny, co usprawnia proces oczyszczania organizmu. Jest źródłem witaminy P, która chroni witaminę C przed zbyt szybkim utlenianiem oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Zaleca się nie tylko picie soku, ale też spożywanie miąższu i białej skórki, w których znajduje się najwięcej limonoidów, zmniejszających ryzyko raka skóry.
Jak pić?
Cytryny, z wyjątkiem tych ekologicznych, trzeba dokładnie myć, a nawet parzyć wrzątkiem. Sok z cytryny najlepiej pić rano, kiedy ciało naturalnie się oczyszcza. Używaj tylko soku ze świeżych cytryn i dodawaj do ciepłej wody. Prostą metodą jest też wyciśnięcie soku z cytryny do dzbanka wody i popijanie przez cały dzień. Jeśli masz problemy z piciem przynajmniej 2 litrów wody - spróbuj właśnie tej strategii. Warto przygotować do picia wywar z całych owoców lub spożywać 1-2 łyżki tygodniowo zmielonego miąższu (można go dodać do ciepłej herbaty) - to przyniesie jeszcze więcej korzyści.
Jakie ma właściwości?
Acai to purpurowe owoce pestkowe rosnące w lasach Amazonii. Sok z nich zyskał popularność głównie dzięki dr Nicholasowi Perricone, który rozpowszechnił go jako "napój wiecznej młodości", dający siłę i witalność. Jednak warto zauważyć, że większość informacji o soku z jagód acai pochodzi od importerów owoców i producentów soków. Z pewnością znajdziemy w nim wszystkie dobroczynne składniki zawarte również w owocach jagodowych (aronii, malinach, jagodach leśnych itp.): antyoksydanty, flawonoidy, antocyjany, polifenole. Dzięki nim zarówno owoce, jak i sok chronią tętnice, układ nerwowy, komórki mózgu oraz zmniejszają stany zapalne, co znacząco zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów. Owoce jagodowe potencjalnie mogę zwiększyć wrażliwość insulinową, a więc redukować ryzyko powikłań cukrzycowych, ale także usprawniać funkcjonowanie organizmu pozwalając na poprawę kondycji i sylwetki.
Jak pić?
Jagody acai są dość drogie. Warto zwrócić uwagę na tańsze, łatwiej dostępne, a równie cenne owoce oraz niesłodzone soki z aronii i żurawiny. Najlepiej spożywać pół kubka dziennie całych owoców jagodowych, do owsianki, koktajli, sałatek, mięs i wypieków. Porcje należy dostosować do poziomu aktywności i zapotrzebowania na węglowodany. Nieprzetworzone soki z owoców jagodowych najlepiej sprawdzają się w dni aktywne np. po treningu.
Jakie ma właściwości?
Kombucha, zwana również grzybem herbacianym, to symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży. Fermentując herbatę z cukrem tworzy orzeźwiający napój, który od tysięcy lat znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości w różnych regionach Azji i Kaukazu. W zależności od przygotowania i rodzaju użytej herbaty, napój ten zawiera różną ilość kwasów organicznych, witamin z grupy B, aminokwasów, polifenoli, enzymów, probiotyków oraz śladowe ilości alkoholu. Chociaż trudno jest znaleźć badania naukowe potwierdzające działanie kombuchy, to udowodniono antynowotworowe właściwości składników, które ten napój zawiera. Do najważniejszych właściwości należy wspomniane już działanie antynowotworowe (głównie kwas octowy i glukarowy), antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwkurczowe oraz wspomaganie procesów trawienia.
Jak pić?
Do przygotowania napoju z kombuchą można stosować herbatę czarną, zieloną oraz zioła. Proces fermentacji intensyfikuje ich działanie. Na jakość napoju wpływa czas fermentacji, ilość cukru i temperatura. Napój ten jest mało popularny ze względu na smak. Można go używać jako ciekawy dodatek. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości (50 g dziennie) i stopniowo je zwiększać. Duże dawki mogą wywołać efekt przeczyszczający (jak każda próba zwiększenia produktów zawierających żywe kultury).
Natura dała nam nieskończoną ilość superproduktów. Najważniejsze to wybrać takie, które możemy wkomponować w codzienność. Czy powyższe napoje znacząco poprawią nasze ciało, zdrowie i sprawność? Zastosowane same z pewnością nie, ale włączone w codzienne nawyki żywieniowe i treningowe, mogą stanowić dodatek.
Więcej o skutecznych nawykach żywieniowych i treningowych przeczytasz na stronie: www.sztukazywienia.com