Olej kokosowy odchudza i wzmacnia odporność [TŁUSZCZ KOKOSOWY]

Olej kokosowy pomaga w utracie wagi, nawilża skórę i włosy, wzmacnia układ immunologiczny, a nawet zapobiega chorobom serca. Olej kokosowy uchodzi za najzdrowszy olej na świecie, mimo że zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Zapytaliśmy dietetyka - Annę Słomkowską, czy warto go używać.

Jagody goji, nasiona chia, awokado, bataty - sprawdź, jakie co uważamy za superfoods.

Olej kokosowy stosuj z umiarem

Olej kokosowy (nazywany także masłem kokosowym) zawiera kwas laurynowy, który, w przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych zawartych np. w oliwie z oliwek jest nasyconym kwasem tłuszczowym, czyli nie posiada tzw. wiązań podwójnych. Kwasy nasycone mają zdolność podnoszenia frakcji cholesterolu LDL (zły cholesterol), stąd przez lata były uważane za szkodliwe. Jednak jeśli w organizmie jest dość niski poziom insuliny i nie ma stanów zapalnych, taki tłuszcz nie jest szkodliwy. Kwas laurynowy występuje również w ludzkim mleku. Ma właściwości antywirusowe, pomaga w wielu chorobach jelit oraz wzmacnia odporność. Tłuszcz kokosowy z racji swojej budowy biochemicznej zalecany jest do stosowania na ciepło ponieważ, pod wpływem wysokiej temperatury nie utlenia się tak, jak np. oliwa z oliwek, przez co powstaje znacznie mniej produktów ubocznych. Stosowanie tłuszczu kokosowego w kuchni powinno być ograniczone, ale nie należy go zupełnie wykluczać - radzi dietetyk Anna Słomkowska z poradni dietetycznej Trójmiasto Dietetyk .

Wniosek? Warto wprowadzić olej kokosowy do diety, ale należy robić to z umiarem.

Tłuszcz w diecie: przyjaciel czy wróg?

Olej kokosowy właściwości

Olej przyspiesza metabolizm i pomaga w usuwaniu tłuszczy z organizmu, dlatego możesz nie tylko na nim smażyć, ale także dodawać go do sałatek lub do pieczywa, zamiast masła czy margaryny.

Olej wspiera układ immunologiczny, poprawia odporność , działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybicznie. Jest szczególnie pomocny, jeśli często łapie cię przeziębienie lub wyskakuje ci opryszczka.

Olej kokosowy nie podwyższa poziomu cholesterolu (dzięki czemu nie powoduje też chorób serca). Kwasy tłuszczowe w nim zawarte są wykorzystywane do produkcji energii, a nie przekształcane w tkankę tłuszczową czy cholesterol.

Olej regeneruje skórę, wygładza ją i nawilża, a dzięki antyoksydantom opóźnia starzenie. Działa łagodząco na skórę podrażnioną, z wysypką, delikatnie ją chłodzi. Możesz nakładać olej także na włosy - wsmaruj go we włosy i skórę głowy i po godzinie spłucz. Włosy będą gładkie, błyszczące i bardziej podatne na modelowanie.

Awokado ma pełno zdrowych tłuszczów. Jedź je na diecie!

Olej kokosowy cena

Olej kokosowy dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością (także internetowych). Kosztuje ok. 15 zł /150 ml.

Olej kokosowy zastosowanie

Olej kokosowy swoje zastosowanie znalazł w kuchni, ale również w przemyśle kosmetycznym. Doskonale nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia, ale również jako kosmetyk. Intensywnie nawilża skórę, poprawia jej kondycję, świetnie sprawdzi się jako podstawa peelingów. Ci więcej możesz stosować go również na włosy jako naturalną odżywkę, która wygładza, ale także pomaga odbudować zniszczone końce włosów.

Olej kokosowy rafinowany

Jest ubogi w składniki odżywcze. Ponadto nie posiada charakterystycznego kokosowego zapachu i smaku. Można go poddawać wysokim temperaturom (można na nim smażyć). Ma dużo dłuższy termin przydatności niż olej nierafinowany.

Olej kokosowy nierafinowany

Jest bogaty w składniki odżywcze. W przeciwieństwie do olejku kokosowego rafinowanego ma charakterystyczny zapach i smak. Metoda pozyskiwania nierafinowanego oleju kokosowego nie zakłada oddziaływania wysoką temperaturą i odbywa się mechanicznie co pozwala zachować więcej właściwości. Świetnie sprawdza się w kosmetyce i w kuchni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA