Dieta kopenhaska - założenia
Nazwa diety sugeruje, że miejscem jej pochodzenia jest Dania. Mówi się, że stworzono ją w Rządowym Szpitalu w Kopenhadze lub Klinice Mayo. Obie instytucje jednak nie podpisują się pod znaną na całym świecie kuracją odchudzającą. Mimo że dieta kopenhaska nazywana "deską ostatniego ratunku" lata swej największej popularności ma już za sobą, wciąż nie brakuje chętnych do jej wypróbowania. Z czego to wynika? Dieta kopenhaska jest kuracją odchudzającą nastawioną na szybkie efekty - trwa 13 dni (w ciągu których powinno się schudnąć około 7 lub więcej kilogramów) i nie może być stosowana dłużej. To jedna z najbardziej restrykcyjnych diet, tak bardzo, że odradza się ją osobom, które w tym samym czasie pracują. Wszystko dlatego, że dostarcza bardzo niewielką ilość kalorii w ciągu dnia (500-900 kcal). Poza tym wymaga wielu wyrzeczeń.
W trakcie tych 13 dni spożywasz dokładnie 3 posiłki dziennie ( śniadanie , lunch i obiad) - dokładnie takie, jakie są na liście. I nie ma mowy o jakimkolwiek podjadaniu. Masz ochotę na lampkę wina, małą przekąskę lub gumę do żucia? Pożegnaj się z efektami! Każde odstępstwo od reguły uważa się za przerwanie diety. Jakie są plusy? Oprócz tego, że trwa krótko, według założeń ma prowadzić do trwałych zmian nawyków żywieniowych: oducza podjadania między posiłkami, wytwarza nawyk picia dużych ilości wody mineralnej i redukuje apetyt na słodycze.
Dieta kopenhaska - jadłospis
Podstawę jadłospisu w diecie kopenhaskiej stanowią: chude mięso , jajka, warzywa oraz w ograniczonych ilościach owoce. Wyklucza się natomiast produkty zbożowe, słodycze i alkohol. Znajdziesz tu jednak kawę, która w diecie kopenhaskiej jest traktowana jako śniadanie. Zawarta w niej kofeina ma pobudzać przemianę materii i przyspieszać odchudzanie. Dla uzyskania optymalnego efektu oczyszczenia organizmu należy dodatkowo wypijać w ciągu dnia minimum 2 litry niegazowanej wody mineralnej.
W czasie 13-dniowej diety kopenhaskiej należy ściśle przestrzegać wyznaczonych godzin posiłków:
- śniadanie - między 8 a 9 godziną
- lunch - między 12 a 14 godziną
- obiad - między 16 a 18 godziną
Dieta kopenhaska - przykładowe posiłki
Dzień pierwszy oraz ósmy:
- śniadanie - kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
- Lunch - 1 - 2 jajka ugotowane na twardo, szklanka szpinaku lub brokułów
- Obiad - befsztyk wołowy, lekka sałatka wegetariańska
Dzień drugi oraz dziewiąty
- śniadanie - kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
- Lunch - befsztyk wołowy z sałatką, można zjeść również owoc - jabłko, grejpfrut
- Obiad - plasterek szynki (chudej), szklanka jogurtu naturalnego
Najtrudniejsze są pierwsze dni diety. Drastyczna zmiana sposobu odżywiania i znacznie zmniejszenie ilości spożywanych kalorii skutkować może osłabieniem i bólami głowy. Po kilku dniach objawy te stają się coraz bardziej łagodne. A fakt utraty zbędnych kilogramów zachęca do kontynuowania diety. Podczas kuracji trzynastodniowej warto sięgnąć także po preparaty multiwitaminowe.
DIETA DUKANA, ATKINSA, PALEO, RAW FOOD - JAKIE DIETY WARTO STOSOWAĆ?
Dieta kopenhaska - bezpieczeństwo
Dieta Kopenhaska może wydawać się skuteczną i szybką drogą do osiągnięcia upragnionej masy ciała. Jednak wbrew twierdzeniom twórców tej 13-dniowej diety, nie uczy ona zdrowych nawyków żywieniowych, a jej założenia są sprzeczne z aktualną wiedzą żywieniową. Jadłospis uwzględnia 3 posiłki dziennie, z których pierwszy to czarna kawa z cukrem . Takie śniadanie jest niepełnowartościowym posiłkiem, niedostarczającym podstawowych składników odżywczych, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania. Pozostałe dwa posiłki są mało urozmaicone, składają się głównie z produktów białkowych (mięso, ryby , jaja) oraz wybranych owoców i warzyw (sałata, brokuły, szpinak) - mówi Ewa Bieniak, dietetyk, doradca żywieniowy SetPoint .
Dieta ta zapewnia utratę od 7 nawet do 20 kg w czasie jej restrykcyjnego stosowania. Tak duży ubytek masy ciała w tak krótkim czasie jest niebezpieczny pod kątem zdrowotnym (może doprowadzić do osłabienia, zaburzeń metabolicznych), a ponadto sprzyja efektowi jo-jo (zwłaszcza, że dieta nie uwzględnia okresu stabilizacji masy ciała). Jedyną zaletą diety kopenhaskiej jest zalecenie wypijania dziennie 2 litrów wody, niezbędnej do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie - dodaje Ewa Bieniak.
Dieta kopenhaska - brak równowagi
Specjaliści głośno mówią także o tym, że w diecie jest zbyt mało węglowodanów w stosunku do ilości tłuszczów - a odpowiednia ich ilość jest niezbędna do tego, by tłuszcz został spalony. W jadłospisie za mało jest również błonnika , który pomaga zmniejszyć apetyt poprzez dłuższe utrzymywanie poziomu cukru we krwi na stałym poziomie. Poza tym opóźnia wchłanianie tłuszczów. A kolejnym minusem jest to, że będzie brakowało ci witamin (za wyjątkiem A, której jest wręcz za dużo).
Ważna wiadomość dla aktywnych! Uprawiasz sport? Na czas diety jest on zakazany! Po jej zakończeniu z kolei możesz zauważyć u siebie widoczne osłabienie. Bo oprócz niskiej kaloryczności posiłków (które powodują, że brak ci energii ) dieta uboga jest w żelazo, którego niedobór może stać się przyczyną gorszej kondycji fizycznej i osłabienia mięśni, a co za tym idzie gorszą kondycję fizyczną. Specjaliści i dietetycy przestrzegają, przed wszystkimi negatywnymi konsekwencjami, które - oprócz zagrożeń w postaci szybkiego powrotu do dawnej wagi - oznaczają również kłopoty z cerą oraz włosami.
Dieta kopenhaska - przeciwwskazania
Dietetyk ostrzega, że dieta kopenhaska nie nadaje się dla osób z jakimikolwiek problemami zdrowotnymi (np. nadciśnienie tętnicze, dolegliwości żołądkowe), dla osób aktywnych fizycznie (zawodowo lub rekreacyjnie), dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Ewentualne stosowanie tej diety można rozpocząć tylko po konsultacji z lekarzem.