Gofry to doskonały pomysł na pyszne śniadanie lub posiłek po treningu. Niestety tradycyjne gofry nie są najlepszym pomysłem na fit posiłek, wystarczy jednak kilka modyfikacji i można objadać się nimi nawet na diecie! Tu doskonale sprawdzi się mąka lniana, która z powodzeniem zastąpi zwykłą mąkę pszenną i doda cennych właściwości naszym gofrom.
Mąka charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego, który jest
bardzo ważnym elementem zrównoważonej,zdrowej i skutecznej diety. Doskonała regulacja układu trawiennego to zatem jedna z najkorzystniejszych właściwości lnu.
Walory mąki lnianej można by długo wymieniać, wytwarzana z lnu zwyczajnego
w swoim składzie zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, cynk oraz magnez. Produkt charakteryzuje się również niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając dodajemy żółtka. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę lnianą oraz odżywkę białkową i delikatnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Rozgrzewamy gofrownicę, którą wcześniej smarujemy odrobiną oleju kokosowego i smażymy nasze gofry. Tak przygotowane gofry przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi owocami lub syropem zero kalorii.