Fit gofry z mąki lnianej. Dietetyczny przepis redaktorki Myfitness.pl

Dietetyczne gofry z mąką lnianą, to doskonała propozycja dla osób, które nawet na diecie nie potrafią zrezygnować ze słodkiego smaku. Dla większości z nas dużym problemem podczas diety jest brak smakołyków, do których byliśmy przyzwyczajeni. Na szczęście zdrowe odżywianie, czy nawet dieta redukcyjna wcale nie oznacza, że nie możemy jeść smacznie.

Mąka lniana - doskonały zamiennik tradycyjnej mąki.

Gofry to doskonały pomysł na pyszne śniadanie lub posiłek po treningu. Niestety tradycyjne gofry nie są najlepszym pomysłem na fit posiłek, wystarczy jednak kilka modyfikacji i można objadać się nimi nawet na diecie! Tu doskonale sprawdzi się mąka lniana, która z powodzeniem zastąpi zwykłą mąkę pszenną i doda cennych właściwości naszym gofrom

Mąka lniana - właściwości.

Mąka charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego, który jest
bardzo ważnym elementem zrównoważonej,zdrowej i skutecznej diety. Doskonała regulacja układu trawiennego to zatem jedna z najkorzystniejszych właściwości lnu.
Walory mąki lnianej można by długo wymieniać, wytwarzana z lnu zwyczajnego
w swoim składzie zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, cynk oraz magnez. Produkt charakteryzuje się również niską zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych.

Mąka lniana - przepis na fit gofry.

Dietetyczne gofry z mąki lnianejDietetyczne gofry z mąki lnianej Judyta Witkiewicz

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki lnianej 
  • 30 gramów odżywki białkowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania: 

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając dodajemy żółtka. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę lnianą oraz odżywkę białkową i delikatnie mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Rozgrzewamy gofrownicę, którą wcześniej smarujemy odrobiną oleju kokosowego i smażymy nasze gofry. Tak przygotowane gofry przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi owocami lub syropem zero kalorii.

Bananowy deser z masą orzechową w czekoladzie. Nic lepszego dziś nie zjesz

Copyright © Agora SA