Składniki:
-obrany ze skórki burak
-szklanka wody kokosowej
-garść migdałów
-pół łyżeczki mielonego cynamonu
-łyżka miodu
Przygotowanie:
Buraka zawiniętego w folię należy upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, aż stanie się miękki (zajmie to około 30 minut).
Do wysokiego naczynia wlewamy wodę kokosową i dodajemy migdały, by przygotować mleko migdałowe. Miksujemy składniki do momentu, aż się połączą. Odlewamy pół szklanki tej mieszanki i odstawiamy na bok.
Do blendera wrzucamy pozostałe składniki - upieczonego buraka, cynamon i miód. Blendujemy, aż uzyskamy napój o gładkiej konsystencji. Następnie przecedzamy płyn przez sitko i odstawiamy.
Mleko migdałowe spieniamy i wlewamy masę z buraka do kubka, a na wierzch dodajemy delikatnie spienione mleko. Gotowe!