"FitRewolucja w 4 krokach": Adrianna Palka zdradza najlepsze superfoods [LISTA]

Adrianna Palka - współautorka najnowszego poradnika "FitRewolucja w 4 krokach" zdradza swoje ulubione superfoods! To produkty bogate w cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze i prozdrowotne właściwości. Dostarczają białka, błonnika, antyoksydantów. Chronią przed chorobami, uodparniają organizm. Zobacz, po które warto sięgnąć!

----------KUP poradnik "FitRewolucja w 4 krokach" TUTAJ----------

.. myfitness.pl

 

.. www.fotolia.pl

 Siemię lniane - zamiast nasion chia

Siemię lniane jest niedocenianym produktem, a szkoda. Ma niezwykłe wartości odżywcze i lecznicze. Działa osłaniająco i regenerująco. Jest bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i witaminę E. Dzięki włączeniu ich do codziennej diety nie tylko dostarczymy do organizmu więcej białka, lecz także obniżymy poziom cholesterolu, zapobiegniemy zaparciom i nadciśnieniu.

Co więcej, siemię lniane chroni przed rakiem i chorobami serca. Wszystko to dzięki zawartości kwasów omega-3, żelaza, błonnika, cynku, wapnia, magnezu oraz kwasu foliowego. Na co dzień warto je dodawać do większości potraw, ponieważ daje uczucie sytości, zmniejsza apetyt oraz przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Dlaczego jednak nie warto jeść siemienia przed treningiem? Z uwagi na dużą zawartość błonnika, może być trudny do strawienia i w nadmiernej ilości może powodować wzdęcia.

.. www.fofotlia.pl

 Orzechy włoskie - zamiast orzeszków pini

Orzechy włoskie są doskonałym źródłem składników mineralnych. Znajduje się w nich duża ilość fosforu, który stymuluje pracę mózgu oraz żelaza, potasu, wapnia, magnezu i cynku. W orzechach można znaleźć witaminę E i B6. Orzechy włoskie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Mogą również zwalczyć problem nadmiernego pocenia się, żylaków, hemoroidów, a nawet trądziku. Wybieraj orzechy włoskie w łupinach, one dłużej zachowują swoje właściwości.

Miód - zamiast syropu klonowego

Miód nie tylko świetnie smakuje, ale jest bogaty w antyoksydanty, witaminy i flawonoidy. Ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wzmacnia naszą odporność i chroni nasz organizm przed infekcjami. Możemy spotkać wiele rodzajów miodu i każdy z nich ma nieco odmienne działanie i właściwości.

Miód wielokwiatowy uważany jest za naturalny antybiotyk, który wzmacnia naszą odporność, hamując rozwój bakterii w organizmie. Polecany przy przeziębieniach i problemach z krążeniem. Idealny dla diabetyków, a także osób zmagających się z chorobami alergicznymi dróg oddechowych.

Miód akacjowy to jeden z najjaśniejszych i najsłodszych miodów. Posiada cudowne właściwości odżywcze, więc jest zalecany w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Jego największą zaletą jest korzystny wpływ na nasz przewód pokarmowy. Pomaga przy problemach z trawieniem, przy wrzodach żołądka czy innych dolegliwościach żołądkowych.

Miód gryczany ma bursztynową barwę, charakterystyczny ostry na początku smak i niepowtarzalny aromat. Świetnie sprawdzi się przy złamaniach, w procesie rehabilitacji, gdyż przyspiesza zrastanie się kości. Polecany osobom starszym, przy kłopotach z pamięcią i osobom borykającym się ze schorzeniami górnych dróg oddechowych.

Miód lipowy charakteryzuje się lekko ostrym smakiem i aromatem kwiatów lipy. Dość szybko się krystalizuje. Zasłynął ze swojego zbawiennego wpływu na nasze drogi oddechowe. Działa wykrztuśnie, więc jest szczególnie pomocny w przypadku mokrego kaszlu i zapalenia oskrzeli. Ponadto łagodzi stres, ułatwia zasypianie i działa napotnie. Będzie idealny w stanach przeziębienia i grypy.

Miód spadziowy charakteryzuje się niespotykanym żywicznym zapachem. Ma aromat drzew iglastych, a przy tym łagodny smak. Ten bardzo jasny miód, z czasem przybiera ciemnobrązową barwę. Pomoże nam skutecznie wyleczyć przeziębienie, grypę czy zapalenie płuc. Działa na nasz organizm odtruwająco i oczyszczająco. Wspomaga proces leczenia anemii, sprawdza się przy schorzeniach stawów i problemach z układem nerwowym. Ma działanie wykrztuśne i antyseptyczne.

.. www.fotolia.pl

Żurawina - zamiast jagód goji

Żurawina może pomóc nam zarówno w utrzymaniu zgrabnej sylwetki, jak i w ratowaniu zdrowia. Żurawina ceniona jest przede wszystkim ze względu na swój lekko kwaskowaty smak. Na tym jednak nie kończą się jej zalety. To cenne źródło wapnia, fosforu, jodu, miedzi oraz taniny, witaminy C oraz witamin z grupy B, a także kwasu cytrynowego i jabłkowego. W składzie żurawiny znajduje się również błonnik, który pomaga osobom odchudzającym się mającym problemy z opanowaniem nawyku podjadania. Na pierwszy plan wysuwają się jej właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne sprawiające, że wyciąg z żurawiny może stanowić cenne wsparcie podczas walki ze stanami zapalnymi.

.. www.fotolia.pl

Kasza jaglana - zamiast komosy ryżowej

Kasza jaglana to najmniej doceniana z kasz. A szkoda, bo rozgrzewa organizm i go odkwasza, dzięki czemu mamy więcej energii i lepiej się czujemy. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie warunkuje odpowiedni stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych, który wynosi 2:1. Takie proporcje są szczególnie korzystne, gdyż wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wzrost "dobrego" cholesterolu we krwi (HDL), a obniżają stężenie "złego" (LDL), co w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz poprawę kondycji skóry zapewniają witaminy z grupy B. Kasza zawiera także wiele cennych składników mineralnych, w tym żelazo oraz lecytynę, która m.in. wchodzi w skład mózgu i tkanki nerwowej. Występujący w dużej ilości tryptofan stymuluje układ odpornościowy oraz - jako prekursor serotoniny - wpływa na poprawę nastroju. Ponadto kasza jaglana zawiera krzem, mający wpływ na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci.

Kasza jaglana jest idealnym komponentem diety łatwostrawnej, stosowanej w chorobach trzustki czy wątroby. Ponadto w kaszy jaglanej nie występuje gluten, dlatego jest zalecana osobom, które ograniczają ten składnik w diecie np. osobom z celiakią.

Ma właściwości rozgrzewające, dlatego szczególnie zalecana jest przy przeziębieniach czy chorobach górnych dróg oddechowych. Dodatkowo usuwa nadmiar śluzu z organizmu, dlatego jest korzystna dla osób cierpiących na zapalenie zatok. Ponad to ze względu na właściwości antygrzybiczne uznawana jest za naturalny antybiotyk.

Zobacz: Desery białkowe, które warto zjeść po treningu [5 FIT PRZEPISÓW]

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.