Receptura tego koktajlu z pieprzem Cayenne powstała już w 1941 roku!. Przepis stworzył Stanley Burroughs, ówczesny ekspert z dziedziny odżywiania. Stworzył on mieszankę, która miała pomagać jego pacjentom uporać się z wrzodami.
Jak go pić? Ten napój należy pić rano, najlepiej zamiast kawy, ponieważ napój wykazuje także właściwości pobudzające.
Składniki:
- woda źródlana
- cytryna
- syrop klonowy
- pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Wlej do słoika 3/4 wody, sok wyciśnięty z jednej cytryny, wysp łyżeczkę pieprzu Cayenne oraz dodaj odrobinę syropu klonowego. Zakręć słoik, dokładnie wymieszaj delikatnie nim potrząsając i... gotowe!
Połączenie kwaśnego smaku ze słodkim i pikantnym jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne!
Dlaczego warto pić ten napój?
Pieprz Cayenne ma działanie napędzające metabolizm, poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi oraz ciśnienie. Zawarta w nim kapsaicyna wykazuje działanie antynowotworowe - badania dowodzą, że pobudza komórki rakowe do samozniszczenia, nie uszkadzając przy tym tych zdrowych.
Sok z cytryny to bogactwo witamin, wyjątkowe właściwości antybakteryjne oraz oczyszczające nerki. W połączeniu z niskokalorycznym syropem klonowym smakuje lepiej niż bez cukru.
WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ.