Producenci tego typu batonów przekonują, że są wartościowa odżywczo przekąską smakującą do tego jak łakocie. Ile w tym prawdy, a ile reklamy?
Zalety
- źródło "szybkich" kalorii w wygodnym opakowaniu
- więcej białka i błonnika niż w zwykłym batoniku
- ekstra porcja witamin i minerałów
Wady
- niejednokrotnie zbędne lub szkodliwe składniki: tłuszcze nasycone i trans, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, olej palmowy, maltodekstryna (odmiana skrobi, której często towarzyszy wzmacniający smak i alergizujący glutaminian sodu), sztuczne słodziki
- nierzadko zbyt dużo węglowodanów i kalorii
- zwykle sztuczny smak "aromatyzowanej tektury"
Wnioski
Baton energetyzujący wypada korzystniej od tradycyjnych słodyczy, nie umywa się jednak do prawdziwie wartościowych i również "szybkich" przekąsek, jakimi są owoce i orzechy.
Jeśli już, to jaki?
Sprawdzaj skład batonów na etykiecie i wybieraj je, kierując się nw. kryteriami:
białko 5-15 g (im więcej białka, tym dłuższe uczucie sytości)
błonnik 2-5 g (solidna porcja błonnika tłumi głód, nie dostarczając zbędnych kalorii)
węglowodany 20-50 g (te o większej zawartości cukrów zaspokoją głód szybciej, ale na krócej)
kalorie 200-250 (wybieraj: przekąska lekka czy sycąca?)
tłuszcz do 5 g (najlepiej, by był to tłuszcz jedno- lub wielonienasycony, unikaj tłuszczy nasyconych i trans - utwardzonych olejów).