Truskawkowy sezon

Początek czerwca to czas, kiedy w sklepach i na targach pojawiają się truskawki. Nie omijajcie ich szerokim łukiem. Te pyszne owoce mają mnóstwo witamin i są bardzo zdrowe. Warto, by stały się w tym czasie jednym z głównych elementów każdego, sportowego jadłospisu.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że truskawka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Warto wspomnieć, że witamina ta usuwa nadmiar cholesterolu, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów , cholesterolu i kwasów żółciowych. Ma też właściwości bakteriostatyczne , a nawet bakteriobójcze, poprawia mikrokrążenie w naczyniach włosowatych i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych . Poza tym chroni przed anemią i posiada właściwości odtruwające i oczyszczające.

Okazuje się, że wciąż nie zjadamy tyle owoców, ile zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Przeciętnie liczba spożywanych owoców wynosi 36% dziennej dawki. To niewiele, co oznacza, że moglibyśmy lepiej dbać o własne zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Właśnie trwa truskawkowy sezon. Korzystajmy z niego. Owoce te dostarczają bowiem wiele witamin z grupy C, A, B1, B2 oraz PP. Są również częściowo odpowiedzialne za lepsze dotlenienie krwi. Regularne jedzenie truskawek uzupełni niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczy ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. To jednak nie wszystkie zalety tych pysznych owoców. Zawierają one bowiem wiele soli mineralnych, dzięki czemu usprawnia się proces przemiany materii, jelita zostają z kolei oczyszczone z resztek pokarmu.

Oczyszczające właściwości truskawki zawdzięczają bromelinie - enzymowi, który odpowiedzialny jest za rozkład białek.

Warto więc wprowadzić truskawki do swojej codziennej diety. Można wyczarować z nich wiele smacznych potraw, jednak każdemu aktywnemu człowiekowi najlepiej przysłużą się w postaci koktajli. Pamiętajmy jednak, że owoce te dość szybko fermentują i pleśnieją, należy je więc szybko spożyć i nie zapominać o dokładnym umyciu!

Polska należy do jednego z największych producentów truskawek na świecie. Korzystajmy z tego póki sezon na truskawki trwa!

Dołącz do nas na Facebooku

Więcej o:
Copyright © Agora SA