W badaniach trwających 12 tygodni stwierdzono, że osoby otyłe, które przed każdym z trzech posiłków zjadały połówkę grejpfruta schudły więcej niż ludzie otyli nie jedzący grejpfrutów.
Zaobserwowano także, że jedzenie tych owoców zmniejsza niewrażliwość na insulinę u osób cierpiących na syndrom metaboliczny i w związku z tym zagrożonych m.in. cukrzycą. W badaniach sprawdzono też działanie soku grejpfrutowego i kapsułek z wyciągiem z grejpfruta. Okazało się, że i one działają, ale nie aż tak skutecznie jak zjadanie naturalnego owocu.
Kombinacja skutecznych działań Jeśli osoba odchudzająca się będzie na diecie i zacznie ćwiczyć wspomagając swe działania jedzeniem grejpfrutów, to jej szanse na sukces mogą być większe. Jeśli jednak ktoś taki stosuje jednocześnie jakiekolwiek leki, zanim sięgnie po grejpfruty, powinien skonsultować się z lekarzem, gdyż owoc ten może wchodzić w reakcję z medykamentami.
O tym, jak ćwiczyć żeby schudnąć przeczytasz w materiale "Otwórz oczy" i "Nie trać czasu na coś, co nie działa" .
O tym, jak układać zbilansowaną dietę, przeczytasz w materiale "Jak zdrowo układać jadłospis" .
O tym, jak zapanować nad stresem, który utrudnia odchudzanie przeczytasz w materiale "Stres pogrubia talię" .