10 najzdrowszych produktów

Zrób listę i zabierz na zakupy!

1. Niesolone lub lekko solone orzechy

orzechyorzechy Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Maja az trzy razy wiecej bialka i blonnika niz czipsy ziemniaczane. W zwiazku z tym o wiele lepiej syca niz bezwartosciowe i zwykle mocno solone czipsy. Aby nie przesadzic z iloscia zjedzonych w ten sposob kalorii, zuj orzechy powoli i nie siegaj po nie raz za razem, a organizm zdazy sie nasycic zanim pochloniesz zbyt duza liczbe kalorii.

2. Fasola z puszki o niskiej zawartosci soli

Fot. Mak Media

Fasola jest doskonalym zrodlem bialka, zwiazkow fitochemicznych. Wszystkie glowne rodzaje fasoli sa dostepne w wersjach mniej dosalanych (czytaj etykiety!), a w dodatku sa proste w uzyciu. Wystarczy otworzyc puszke, oplukac, odsaczyc i dodac fasole do salatki, zapiekanki lub innego dania.

3. Tunczyk lub losos (pieczony, z grilla, albo smazony na lyzce oliwy)

Łosoś Łosoś  Shutterstock Shutterstock

Ryby morskie to bogate zrodlo przyjaznych sercu kwasow omega-3, bialka, witaminy E. My, Polacy, zjemy ich zdecydowanie za malo.

4. Niedosladzane albo malo slodzone blyskawiczne platki owsiane

płatki owsiane, bananypłatki owsiane, banany Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Korzystanie z tradycyjnych platkow owsianych to oczywiscie najlepszy pomysl, ale kto ma rano czas je gotowac? Dlatego proponujemy skorzystanie z platkow blyskawicznych. Ugotuj je w mleku o obnizonej zawartosci tluszczu zamiast w wodzie, a przygotujesz posilek bogaty w blonnik i zawierajacy bialko i wapn. Gdy beda sie gotowac (wystarcza 2 minuty!), wyciagnij z zamrazalnika owoce - jagody, maliny, jezyny, albo siegnij po garsc suszonych - np. zurawiny i dodaj je do gotowej owsianki. Idealne sniadanie gotowe!

5. Cale ziarna zboz

płatki zbożowepłatki zbożowe Shutterstock Shutterstock

Prawie kazda rodzina ma w spizarni przynajmniej kilka pudelek platkow sniadaniowych. Ale czy sa one zdrowe? Najlepsze platki to takie, ktore jako pierwszy skladnik maja na etykiecie wymienione pelne ziarna i zawieraja przynajmniej 5 g blonnika w porcji i nie wiecej niz 8 g cukru w porcji. Jesli cukier w platkach pochodzi z suszonych owocow, wszystko jest w porzadku nawet jesli jest go nieco wiecej niz 8 g.

6. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy

Oliwa z oliwekOliwa z oliwek fot. Sebastian Duda / shutterstock.com fot. Sebastian Duda / shutterstock.com

Zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tluszczowe i zwiazki fitochemiczne czynia z oliwy z oliwek doskonaly dodatek do zimnych posilkow i do gotowania. Oliwa z oliwek nadaje sie do zwilzania chleba (zamiast masla), salatek, pieczenia ryb i kurczaka. Do smazenia natomiast idealny jest olej rzepakowy.

7. Cale ziarna pszenicy lub razowe makarony

Makaron razowy z szyjkami rakowymiMakaron razowy z szyjkami rakowymi Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Na przygotowanie zdrowego obiadu potrzebujesz tylko 10 minut, o ile masz pod reka razowy makaron. Porcja dla jednej osoby (55 g) to 6 g blonnika, 7 g bialka i mnostwo zwiazkow fitochemicznych pochodzacych z pelnego ziarna. Dla porownania: bialy makaron w identycznej porcji zawiera 1,8 g blonnika.

8. Ziarna quinoa (komosa)

Komosa ryżowa z kurczakiem i warzywamiKomosa ryżowa z kurczakiem i warzywami ARKADIUSZ ŚCICHOCKI ARKADIUSZ SCICHOCKI

Ziarno quinoa mozna kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia i mozna je gotowac jak ryz. Zawieraja dwa razy wiecej blonnika, bialka i zelaza niz ryz brazowy! Kalorycznosc obu produktow jest taka sama: ? szklanki suchego produktu to 170 kcal. Gotowane ziarna quinoa mozna dodawac do salatek, zup, gulaszu

9. Zielona herbata

Regularne picie zielonej herbaty(ale co najmniej pięciu filiżanek dziennie) obniża ryzyko śmierci w wyniki zawału lub udaru o 26 proc.Regularne picie zielonej herbaty(ale co najmniej pięciu filiżanek dziennie) obniża ryzyko śmierci w wyniki zawału lub udaru o 26 proc. 123RF 123RF

Kazdy lyk zielonej, nieslodzonej herbaty to bezcenny zastrzyk antocjanow, proantocjanow i katechin. Sa to zwiazki fitochemiczne, ktore dzialaja przeciwzapalnie i przeciw nowotworowo. Jesli bedziesz pic zielona herbate zamiast niezdrowych, slodzonych i barwionych napojow, to zrobisz duzy krok ku zdrowej diecie.

10. Gorzka czekolada (60% kakao lub wiecej)

CzekoladaCzekolada Fot. Shutterstock Shutterstock

Kakao zawiera mnostwo przeciwutleniaczy (flawonoidow). Gorzka czekolada poprawia takze nastroj, redukuje ryzyko powstawania chorob ukladu krwionosnego, obniza cisnienie krwi, zwieksza wrazliwosc na insuline. Nie wolno jednak zapominac, ze ten smakolyk jest kaloryczny (zawiera tluszcz i cukier - ale mniej niz zwykla czekolada mleczna). Dlatego nalezy ja jesc w kontrolowanych ilosciach.

WIECEJ PORAD PRZECZYTASZ TUTAJ .

Zobacz wideo
Więcej o: