Liczba porcji: 24
Składniki:
1 / 2 szklanki rozmrożonego i odciśniętego szpinaku 1 / 2 szklanki tartego sera cheddar 50 g białego, kremowego serka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki soku z cytryny 3 szalotki pokrojone w cienkie plastry 1 / 2 łyżeczki soli
24 duże pieczarki z usuniętymi nóżkami 1 / 4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 / 2 szklanki tartej bułki
Przygotowanie
Zmiksuj pierwszych osiem składników przepisu, aż powstanie jednolita masa.
Włącz piekarnik, rozgrzej go do 230 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Pieczarki należy piec na środkowej pólce piekarnika. "Wykąp" pieczarki w mieszance oliwy, soku z cytryny, soli pieprzu i ułóż je na balsze, blaszkami do góry. Piecz aż puszczą sok - ok. 20 minut. Obróć pieczarki i piecz je aż nabiorą brązowego koloru - ok. 10 minut. Wyjmij grzyby z piekarnika, ostudź nieco i odwróć blaszkami do góry. Wypełnij wnętrza pieczarek przygotowaną wcześniej masą. Odwróć każdą pieczarkę farszem w dół i połóż na tartej bułce, lekko dociskając. Następnie ponownie ułóż je na blasze, farszem do góry i piecz do zrumienienia się bułki - ok. 10 minut. Przed podaniem pozwól pieczarkom ostygnąć przez 5 minut.
Wartości odżywcze porcji: Kalorie: 63 kcal Węglowodany: 2,8 g Cholesterol: 5 mg Tłuszcz: 5,2 g w tym tłuszcze nasycone: 1,5 g Białko: 1,9 g Cukier: 0.9 g