Przygotowanie wstępne: Przygotuj farsz z karmelizowanej cebuli (przygotowanie - krok 2), przykryj i przechowaj w lodówce min. 12 godzin.
Składniki:
225 g makaronu lasagna, najlepiej pełnoziarnistego
Farsz z karmelizowanej cebuli
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
3 duże słodkie cebule pokrojone w cienkie plasterki
4 średniej wielkości łebki/kapelusze pieczarek, blaszki usunięte, pokrojone w kostkę
1/2 szklanki czerwonego wina
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz do smaku
Farsz ze szpinaku i sera
4 szklanki młodego szpinaku
2 szklanki beztłuszczowego sera ricotta
1/2 szklanki posiekanej bazylii
1/2 łyżeczki soli
Biały sos
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
3 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
1/2 łyżeczki soli
55 g rozdrobnionego sera gorgonzola
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki posiekanej bazylii
Przygotowanie:
Przygotuj duży garnek wody. Ugotuj w nim makaron al dente (ok. 2 minuty krócej niż wskazówka na opakowaniu. Odcedź, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą.
Przygotuj farsz z cebuli: na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj cebulę i duś, mieszając od czasu do czasu, do uzyskania złoto - brązowego koloru i całkowitej miękkości (ok. 25 min.). Jeśli cebula zacznie przywierać lub przypalać się, dodaj ? szklanki wody. Następnie dodaj grzyby i duś je aż zaczną mięknąć (ok. 3 min.), wtedy dodaj wino i łyżeczkę soli. Całość duś dalej do wchłonięcia większości sosu (2 do 3 minut). Zdejmij z ognia i wymieszaj z pieprzem.
Przygotuj farsz ze szpinaku: wrzuć szpinak, ser ricotta, bazylię i ? łyżeczki soli do miksera i miksuj do uzyskania aksamitnej gładkości.
Przygotuj biały sos: rozgrzej w rondelku dwie łyżki stołowe oleju na średnim ogniu, dodaj mąkę i podgrzewaj, mieszając, do zagotowania (ok. 30 sek.). Stopniowo dodawaj mleko i łyżeczkę soli, doprowadź całość do wrzenia, stale mieszając. Gotuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu (ok. 1 min. ). Dodaj ser Gorganzola i mieszaj delikatnie trzepaczką aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw - sos zgęstnieje.
Rozgrzej piekarnik do 190 ° C. Posmaruj tłuszczem brytfankę (23X33 cm)
Odcedź makaron i rozłóż go na ręczniku kuchennym. Wlej 1/2 szklanki białego sosu do przygotowanej formy. Ułóż warstwę makaronu w sosie. Dodaj połowę farszu szpinakowego, a na nim rozłóż 1/3 farszu cebulowego. Dodaj ok. ? szklanki białego sosu. Ułóż kolejną warstwę, jak poprzednio, na koniec ułóż trzecią warstwę makaronu, na niej resztę farszu cebulowego i polej pozostałym sosem. Całość posyp orzechami włoskimi i bazylią.
Piecz do momentu kiedy zobaczysz pękające bąbelki powietrza, a następnie odstaw na 5 minut i podawaj! Wartość odżywcza porcji: kalorie: 345 kcal tłuszcz: 14 g (3 g tłuszczu nasyconego, 7 g tłuszczu jednonienasyconego) cholesterol: 9 mg węglowodany: 39 g białko: 16 g błonnik: 8 g sód: 680 mg potas: 514 mg Dołącz do nas na Facebooku